Altın fiyatlarında rali beklentisi: 2023'ün rengi 'sarı' olacak

Altın fiyatlarında rali beklentisi: 2023'ün rengi 'sarı' olacak

2023 için altın fiyatlarıyla ilgili yatırımcılar ne düşünüyor?

A+A-

Perakende yatırımcıları 2023 yılı içinde ons altında belirgin ölçüde yükseliş piyasası görüyorlar

Ons altın 1800 $ seviyesi civarında tutunurken altın piyasasının göreli olarak yılı nötr alanda tamamlamaya hazırlandığı görülüyor.

Neredeyse tüm yıl içerisinde ons altın performansı yatırımcıların dikkatini çekmekte zorluk yaşarken yeni yıl yaklaşırken piyasalarda belirgin bir yükseliş piyasası hissettiriyor. Bazı analistler 2022 yılında ons altın enflasyona karşı koruma kalkan olma yolunda üzerine düşenleri yapamadı. Ama 2023 yılı şimdiden belirgin yükseliş sinyali veriyor.

Gelinen noktada ABD ekonomisinde son kırk yılın en yüksek tüketici fiyatlarını gördü. Küresel ölçekte de durum benzer bir şekilde. Yaşanan enflasyon tehdidi sebebiyle Federal Rezerv yıl içerisinde 425 baz puanlık faiz artırımına giderken bu artış son 41 yıl içerisinde görülen en agresif politika duruşu oldu.

ABD’de yükselen faiz oranları tahvil getirilerini yükseltirken ABD dolar endeksi son yirmi yılın zirvesine kadar temas etmiş, bu durum altın performansına ters rüzgar yaratmıştı.

Ancak Federal Rezerv’in para politikası sıkılaştırma döngüsünün sona erdirildiğinin görülmesi altın piyasasında var olan ters rüzgarları dindiriyor. Şimdilik görülen durum Federal Rezerv’in önümüzdeki yılın ilk yarısında politika faizini %5 seviyesine kadar çıkaracağı.

Tünelin ucunda ışık görülmesi sebebiyle ons altın piyasası yenilenmiş bir ilgi görüyor. Ons altın bu yılın son çeyreğinde etkileyici bir ralli gerçekleştirerek son iki yılın en düşük fiyat seviyesinden %11 kazanım elde ederek 1800 $ seviyelerine çıktı.

Ons altın performansının yukarı yönlü hareketi perakende yatırımcıları arasında yeni bir boğa ilgisi yaratıyor.

Perakende yatırımcıları arasında gerçekleştirilen kapsamlı bir anket sonucu ons altının orta vadede 2000 $ üzerinde yeni rekor seviyelere yükseleceği öngörülüyor.

Geçtiğimiz hafta Kitco tarafından gerçekleştirilen genel görünüm anketine katılan 1213 katılımcını ortalama ons altın hedef fiyat beklentisi 2279 $ seviyesinde.

Ankete katılanların sadece %9’u ons altının 1800 $ seviyesi altına düşeceğini tahmin ediyor.

Perakende yatırımcılarının Wall Street analist ve finansal kurumlara kıyasla ons altın piyasasında daha belirgin bir boğa piyasası gördükleri söylenebilir.

Ons altın performansının boğa piyasasına döneceği konusunda en ısrarcı kurumlar arasında Bank of America var ve banka 2023 yılında ons altının 2000 $ yolunda olduğunun altını çiziyor.

Bank of America, Federal Rezerv’in politika faiz artırımlarını durdurması ardından ons altın için çok iyi bir piyasa oluşacağını tahmin ediyor.

Bununla birlikte bazı kurumların ons altın performansında biraz daha nötr hissettikleri ve ortalama fiyatın ons başına 1850 $ civarında konumlanacağını düşünüyorlar.

Uzman ekonomistler 2023 yılının ilk yarısında faiz artırımlarının devam edecek olması sebebiyle altın rallisinin yılın ikinci yarısında gerçekleşeceğini belirtiyor.

Ons altını 2023 yılında yukarı yönlendirecek birkaç faktör olacak. Düşme eğilimine girecek faiz oranları daha düşük bir seviyeye gerileyecek enflasyon ons altını elde tutma fırsat maliyetlerini düşürebilir, ya da devam etmesi olası olan küresel jeopolitik kargaşanın ve ABD hükümet açıklarının yönlendirdiği yükselen enflasyon.

Spot piyasalara bakıldığında ons altın yukarı yönlü bir hareketle 1806 $ seviyesinde konumlanıyor. Ons gümüş ise 23,72 $ seviyesinde işlem görüyor. Altın/gümüş oranı 76 civarında. İngiltere’de ons altın 1492 £, Avrupa’da ise 1692 € seviyesinde fiyatlanıyor. Ons platin 1030 $, ons paladyum ise 1776 $ seviyesinde alıcı buluyor.

ABD dolar endeksi 104,04 konumunda neredeyse yatay seyrediyor. 10 yıllık ABD Hazine tahvil getiri oranı %3,75, iki yıllıklar ise %4,32 seviyesinde gerçekleşiyor.

Brent ham petrol varil başına 84 $ seviyesinin biraz altında alıcı buluyor. ABD’de doğal gaz birim fiyatı 5,07 $, Avrupa’da 82 € seviyesine kadar gerilerken, İngiltere’de ise doğal gaz birim fiyatı 200 pence seviyesinde işlem görüyor.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler