BORSATEK.COM – Altın, son dönemdeki durgunluğunu geride bırakarak 23 Temmuz’dan bu yana ilk defa 3.400 dolar seviyesinin üzerine çıktı. Hatta Cuma günü erken saatlerde vadeli işlemlerde yeni bir rekor kırması, piyasada yükseliş beklentilerini artırdı.
Ancak bu yükseliş, kalıcı bir ivme kazanmakta zorlanıyor. Gözler şimdi, önümüzdeki hafta açıklanacak olan ABD enflasyon verilerine ve küresel piyasalardaki jeopolitik gelişmelere çevrildi.
Peki, bu hareketli süreç, altının geleceğini nasıl şekillendirecek?
Altın, dalgalı bir haftada 3.400 doların üzerine çıktı

Sarı metal, önceki Cuma günü hayal kırıklığı yaratan işgücü piyasası verilerinin ardından ABD Hazine tahvili faizlerinin düşmeye devam etmesiyle Pazartesi günü hafif yükseldi. Amerikan seansının ilerleyen saatlerinde ABD Başkanı Donald Trump, Hindistan’dan ithal edilen ürünlere uygulanan gümrük vergilerini “önemli ölçüde” artıracağını açıkladı. Bu gelişme, piyasaların temkinli bir tutum benimsemesine neden oldu ve altının değerini korumasına yardımcı oldu.
Salı günü açıklanan verilere göre, ABD Tedarik Yönetimi Enstitüsü (ISM) Hizmet Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) Temmuz ayında 50,8’den 50,1’e geriledi. PMI anketinin İstihdam Endeksi aynı dönemde 47,2’den 46,4’e düşerken, enflasyon bileşeni olan Ödenen Fiyatlar Endeksi 67,5’ten 69,9’a yükseldi. PMI raporunun ardından dolar rakiplerine karşı dirençli kalmakta zorlanırken, altın Salı günü küçük kazançlar kaydetti.
Fiyatlar çarşamba günü hayat buldu

Çarşamba günü Amerikan seansında, Trump’ın yeni gümrük vergileri açıklamasının ve tehditlerinin ardından güvenli liman akımları piyasalara geri döndü. Trump, Hindistan’ın ithalatına yüzde25 ek gümrük vergisi uygulayan bir başkanlık kararnamesi yayınladı ve Çin’in Rusya’dan petrol alımları nedeniyle Çin mallarına yüzde25 ek gümrük vergisi uygulayabileceğini söyledi. Ayrıca, ABD’de üretilmeyen yarı iletkenlere ve çiplere yüzde100 gümrük vergisi uygulayabileceğini belirtti ve tüm Japon ithalatına yüzde15 ek gümrük vergisi uygulayacağı tehdidinde bulundu. Sarı metal, riskten kaçınma eğiliminden faydalandı ve Perşembe günü Avrupa seansında 3.400 dolar seviyesine yükseldi.
Cuma günü yükseliş sert oldu
Cuma günü erken saatlerde altın, iki haftanın en yüksek seviyesi olan 3.410 dolar civarına yükseldi. Financial Times, ABD Gümrük ve Sınır Koruma İdaresi tarafından yayınlanan bir karar mektubuna atıfta bulunarak, 1 kilo ve 100 ons altın külçelerinin, ihracatçı ülkeye uygulanan gümrük vergilerinden muaf tutulmayacak bir gümrük koduna tabi tutulacağını bildirdi. “Bir kiloluk külçeler, dünyanın en büyük altın vadeli işlem piyasası olan Comex’te en çok işlem gören formdur ve İsviçre’nin ABD’ye altın ihracatının büyük bir kısmını oluşturur” dedi. Bu gelişmenin ardından, Aralık teslimi ABD altın vadeli işlemleri 3.530 doların üzerinde yeni bir rekor seviyeye ulaştıktan sonra 3.500 doların altına keskin bir düşüş yaşadı.
Yatırımcılar ABD enflasyon verilerini bekliyor

ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu Salı günü Temmuz ayı Tüketici Fiyat Endeksi (CPI) verilerini açıklayacak. Yatırımcılar, yıllık TÜFE’nin Haziran ayındaki yüzde 2,7’den yüzde 2,8’e yükselmesini ve çekirdek TÜFE’nin aylık bazda yüzde 0,3 artmasını bekliyor. Piyasalar, Fed’in Eylül ayında politika faizini 25 baz puan indireceğine büyük ölçüde ikna olmuş durumda.
San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, geçtiğimiz günlerde Fed’in enflasyon baskısıyla mücadelesinde hala kat etmesi gereken yol olduğunu söyledi ve ABD merkez bankasının tam bir tablo ortaya çıkmadan çok erken harekete geçmemesi gerektiği konusunda uyarıda bulundu. Bu arada, Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, önümüzdeki altı ila on iki ay boyunca artan fiyat baskılarının Fed’in zorluklarını yoğunlaştırabileceği uyarısında bulundu.
TÜFE verileri salı günü açıklanacak
Bu nedenle, salı günü açıklanacak olan, manşet TÜFE verisinde ve/veya aylık çekirdek veride önemli bir yukarı yönlü sürpriz, yatırımcıların Eylül ayında Fed’in politika faizini değiştirmeyeceği olasılığını yeniden değerlendirmesine neden olabilir. Bu senaryoda, ABD Hazine tahvili getirileri yükselebilir ve doları destekleyerek altın üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturabilir.
Hafta sonuna doğru, Temmuz ayı perakende satış verileri ABD ekonomik takviminde yer alacak. Olumsuz bir rakam, tüketici faaliyetlerinde soğuma sinyali verebilir ve USD üzerinde ani bir baskı oluşturabilir.
Bu arada, piyasa katılımcıları altın vadeli işlemlerindeki hareketleri yakından takip edecek. Altın vadeli işlemleri spot fiyatların oldukça üzerinde kalırsa, piyasa katılımcıları bunu vadeli işlem piyasasında altın satın alıp satmak için bir fırsat olarak görebilir. Bu senaryoda, altın talebinin güçlü kalması ve spot fiyatları desteklemesi muhtemeldir.
Teknik analiz

Günlük grafikteki Göreceli Güç Endeksi (RSI) göstergesi 50’nin üzerinde seyrediyor ve altın, 20 günlük ve 50 günlük Basit Hareket Ortalamaları (HO) ile aynı seviyede olan 3.355 doların üzerinde işlem görmeye devam ediyor. Bu teknik tablo, yükseliş eğiliminin devam ettiğini ancak ivme kazanamadığını gösteriyor.
Aşağı yönde, 3.355 dolar (20 günlük HO, 50 günlük HO) 3.300-3.285 dolar (psikolojik seviye, 100 günlük HO, Ocak-Haziran yükseliş trendinin Fibonacci yüzde 23,6 geri çekilme seviyesi) ve 3.200 dolar destek seviyeleri olarak yer alıyor.
Sarı metal, 3.400 dolar (psikolojik seviye) üzerine çıkarsa ve bu seviyeyi destek olarak kullanmaya başlarsa, 3.430 dolar (psikolojik seviye) 3.500 dolar (tüm zamanların en yüksek seviyesi) öncesi geçici direnç seviyesi olarak görülebilir.







