Amerikalılar Biden'a da Powell'a da Yellen'e de güvenmiyor

Amerikalılar Biden'a da Powell'a da Yellen'e de güvenmiyor

Gallup'un düzenlediği ankete göre Amerikalılar ekonomide Biden, Powell ve Yellen'a güvenmiyor

A+A-

Amerikalılar, iki yıl süren yüksek enflasyonun ardından, ülke liderlerinin ekonomi için doğru şeyi yaptığına inanmıyor. Salı günü yayınlanan Gallup anketine göre, ankete katılanların sadece %35'i, Başkan Joe Biden'ın ekonomi için doğru şeyi yapmak ya da önermek konusunda "büyük" ya da "makul" miktarda güven duyuyor. Gallup bu oranın 2008'de dönemin başkanı George W. Bush için %34 olan rekor düşük güven oranına yaklaştığını belirtiyor.

Tarihi düşük seviyelere gerileyen işsizlik oranına rağmen, Amerikalıların yaklaşık yarısı (%48) Biden'a ekonomi konusunda neredeyse hiç güvenmediklerini söylüyor.

Eski Başkan Donald Trump tarafından ilk kez aday gösterilen Cumhuriyetçi Federal Reserve Başkanı Jerome Powell da Biden'dan daha iyi bir durumda değil. Amerikalıların sadece %36'sı Powell'a ekonomi konusunda güvendiklerini belirtirken, %28'i neredeyse hiç güvenmediklerini ifade ediyor. 
Ankete katılanların sadece %37'si Hazine Bakanı Janet Yellen'e büyük ölçüde ya da makul miktarda güvendiklerini belirtti.

ABD yaklaşan bir borç tavanı krizine girerken, Kongre liderleri de kamuoyundan düşük puanlar alıyor. Katılımcıların sadece %34'ü, Kongre'deki Demokrat liderlere büyük ölçüde ya da makul miktarda güvendiklerini belirtirken, %38'i Cumhuriyetçi liderler için aynı şeyi söylüyor.

ABD ekonomisi nisan ayında ekonomi 253.000  yeni istihdam yaratmış ve işsizlik oranını, 1969'dan beri en düşük seviyeye eşit olan %3,4'e düşürmüştü.Ayrıca siyah işsizlik oranı hiç bu kadar düşük olmamıştı. Ancak geçen yazdan bu yana düşmüş olsa da enflasyon, hala yüksek fiyatlarla başa çıkmaya çalışan tüketiciler için merkezi bir endişe olarak kalmaya devam ediyor.

AGF Investments'teni ABD politika stratejisti Greg Valliere, "İnsanlar, enflasyonun bitmediğinden ve nispeten yüksek kalacağından endişe ediyor. Ve sanırım birçok insan politikacıların bunun farkında olmadığını düşünüyor.Washington'un enflasyon kaygısını kavrayamadığına dair bir his var," diyor

Powell liderliğindeki Fed, enflasyona dikkat etmemekle ve şimdi ekonomiyi resesyona sürüklemekle tehdit eden şekilde çok agresif bir tutum sergilemekle her iki siyasi partiden de eleştiri alıyor. 

Fed geçen hafta, referans faiz oranlarını 10. kez artırarak, 2007 yılından bu yana en yüksek seviyeye çıkardı. FED Başkanı Powell, geçen haftaki faiz artırımı sorası yaptığı basın toplantısında, "Meslektaşlarım ve ben, yüksek enflasyonun neden olduğu zorlukları anlıyoruz ve enflasyonu %2'lik hedefimize geri çekmeye kararlıyız." diyerek, faiz artırımına ara verme ihtimaline işaret etmişti.

ABD'de otomobil kredi faizleri 13 yılın en yüksek seviyesine çıktı ve kredi kartı faizleri ise hiç olmadığı kadar yüksek. Ekonomistler, Fed'in faiz artırımlarının ekonomiyi resesyona sürüklemeye başlayabileceğini uyarıyor.

Liderlere duyulan güvenin, ekonominin durumuna bağlı olarak artıp azaldığını belirten Gallup'un anketle ilgili son değerlendirmesi şöyle: "Eğer ekonomi bu yıl ilerleyen dönemde resesyona girerse, politik liderlere olan güven daha da azalabilir. Ancak ekonomi düzelir ve resesyondan kaçınılırsa, Amerikalıların güveni yeniden sağlanabilir"

İlgili Haberler