Apple 7 milyar dolarlık iPhone üretimini Hindistan'a kaydırdı

Apple 7 milyar dolarlık iPhone üretimini Hindistan'a kaydırdı

Apple 7 milyar dolarlık iPhone üretimini Hindistan'a taşıdı, beş yıl içinde 40 milyar doları hedefliyor.

A+A-

Yeni bir raporda adı açıklanmayan bir hükümet yetkilisine göre, Apple şu anda toplam 7 milyar dolar değerindeki iPhone üretimini Çin'den Hindistan'a taşıdı.

Aynı yetkili, Apple'ın önümüzdeki beş yıl içinde 40 milyar dolara ulaşmayı planladığını ve şirketin Çin'e olan bağımlılığını azaltma planlarını hızlandırdığını söylüyor.

Apple'ın bir üretim merkezi olarak Çin'e olan bağımlılığını azaltma ihtiyacı uzun yıllardır biliniyor, ancak pandeminin dünyanın en büyük iPhone montaj fabrikasındaki etkisi bu ihtiyacı daha da kuvvetlendirdi. COVID-19 ile ilgili aksaklıkların şirkete haftada bir milyar dolara mal olduğu tahmin ediliyor.

Hindistan, üretimin Çin dışına taşınması söz konusu olduğunda Apple'ın ana umudu olarak görülüyor. Geçen yıl yayınlanan bir raporda 2025 yılına kadar tüm iPhone'ların dörtte birinin Hindistan'da üretilebileceği öne sürülmüş, daha sonraki bir raporda ise bu oranın 2027 yılına kadar tüm iPhone'ların yarısına çıkabileceği belirtilmişti.

Bu yılın başlarında Apple'ın birincil iPhone montajcısı Foxconn'un Hindistan'da iki yeni iPhone fabrikasının inşaatına başladığını ve yeni devlet teşviklerinin iPad üretiminin de yakında orada başlayacağı anlamına geldiğini öğrendik.

Aynı mali yılda Apple'ın toplam iPhone üretimi 191 milyar dolar değerindeydi ve bu da Hindistan'ı şu anda toplam üretimin çok küçük bir oranı haline getiriyor. Bununla birlikte, Çin ile gerilim yüksek seyretmeye devam ederken Cupertinolu şirketin Hindistan'daki iPhone üretimini önemli ölçüde artırmaya çalıştığına dair sürekli haberler geliyor.

Bu son rakamlar daha önceki tahminlerden hala önemli ölçüde düşük.

Apple geçen yıl Hindistan'da iPhone 14 üretimine lansmandan birkaç hafta sonra başladı ve bu yıl Çin'le eş zamanlı olarak iPhone 15 üretimine girdi.

Apple ilk kez lansman gününde Hindistan'da üretilen yeni iPhone modellerini satacak. Bu da 22 Eylül'de satın alacağınız iPhone 15'in Hindistan'da üretilmiş olabileceği anlamına geliyor ki bu da Apple'ın dünya çapındaki tedarik zinciri altyapısının Çin'in ötesine geçmek için önemli adımlar attığının bir işareti.

İlgili Haberler