Apple, Çin'in baskısına direnemedi WhatsApp ve Threads'i kaldırdı

Apple, Çin'in baskısına direnemedi WhatsApp ve Threads'i kaldırdı

Meta'nın Uygulamaları Ulusal Güvenlik Endişeleri Gerekçe Gösterilerek Kaldırıldı

A+A-

Apple, Çin hükümetinin talimatıyla Meta Platforms Inc.'e (eski adıyla Facebook) ait iki uygulama olan WhatsApp ve Threads'i Çin'deki App Store'dan kaldırdı. WhatsApp ve Threads'in Çin'de artık indirilemeyecek.

Wall Street Journal'da yer alan habere göre Çin'in en üst düzey internet düzenleyicisi, Threads ve WhatsApp'ın iPhone kullanıcıları için App Store'dan kaldırılmasını talep etti.

Apple, 9to5Mac'e yaptığı açıklamada, "Aynı fikirde olmasak bile faaliyet gösterdiğimiz ülkelerdeki yasalara uymak zorundayız" diyerek talebe uyduğunu açıkladı. Çin Siber Uzay İdaresi, bu talebin gerekçesi olarak ulusal güvenlik endişelerini gösterdi. Buna rağmen, bu uygulamalar listelendikleri diğer tüm ülkelerde indirilebilir olmaya devam ediyor.

Apple, bu tür yasal taleplere karşı gelmenin potansiyel sonucunun App Store'un Çin'de kapatılması riski olduğunu söylüyor.

Threads, Temmuz ayında piyasaya sürülen Threads, bu tarihten beri Çin'de erişilebilir durumdaydı. Benzer şekilde WhatsApp'a da uzun süredir erişilebiliyordu. Çin, Meta hizmetlerine resmi erişimi engellemiş olsa da, kullanıcılar teknik olarak konum taklidi yapan VPN araçları aracılığıyla bu hizmetlere erişebiliyordu.

Apple, geçmişte yasal olarak mecbur olduğunda App Store'dan yazılım kaldırma taleplerine uymuştu. Bu talepler, VPN'ler, haber uygulamaları ve sosyal medya platformları da dahil olmak üzere çeşitli yazılımları içeriyor.

Bu gelişmenin zamanlaması, Apple CEO'su Tim Cook'un bölgeye yaptığı son ziyaretle ve TikTok'un elden çıkarılması tasarısının ABD Kongresi'nde oyalanmasının ardından gelmesi dikkat çekici. Çin'in Threads ve WhatsApp'ı ulusal güvenlik tehdidi olarak işaretleme gerekçesi, bu jeopolitik gerilimlere bir tepki olarak da yorumlanıyor.

WhatsApp ve Threads'in, bu yaz yürürlüğe girmesi beklenen kayıtsız yabancı uygulamalar için bildirilen son tarihe kadar Çin'de yasaklarla karşı karşıya kalan ilk uygulamalardan olabileceği tahmin ediliyor.

 

Halk Yatırım 2 hisse için AL önerisi verdi

Halk Yatırım 2 hisse için AL önerisi verdi

Halk Yatırım 2 hisse senedi için AL, 2 hisse senedi için TUT önerisinde bulundu

İş Yatırım'ın bugün hareketli olmasını beklediği 4 hisse

İş Yatırım'ın bugün hareketli olmasını beklediği 4 hisse

İş Yatırım'ın BIST 100 için teknik görünüm ile bugün hareketli olmasını beklediği 4 hisse senedinin teknik görünümü

Goldman Sachs 6 banka hissesi için hedef fiyatı değiştirdi

Goldman Sachs 6 banka hissesi için hedef fiyatı değiştirdi

Goldman Sachs, Borsa İstabul'da işlem gören 6 banka hissesi için hedef fiyat ve tavsiyesini açıkladı

İlgili Haberler