Apple hisseleri nefes kesiyor

Apple hisseleri nefes kesiyor

Wall Street analistleri, Eylül 2024 mali yılı için Apple'ın 397 milyar dolarlık satış üzerinden 100 milyar dolar net gelir elde etmesini bekliyor

A+A-

Apple, başka hiçbir şirketin ulaşamadığı bir piyasa değeriyle rekor seviyelere yakın işlem görüyor. 

Apple (AAPL) hisseleri tarihi bir yıl geçirdi. Hisse senedi 2023'te %50'den fazla değer kazandı ve yakın zamanda rekor bir seviyeden kapandı. Zenginlik yaratma açısından bu, herhangi bir şirket için şimdiye kadarki en iyi yıl oldu; Apple'ın piyasa değeri 1 trilyon dolar arttı.

Ancak benzeri görülmemiş ralli, şirketin en hayal kırıklığı yaratan dönemlerinden birinin ortasında gerçekleşti. Geçtiğimiz dört çeyreğin her birinde Apple'ın satışları önceki yıla göre düşüş gösterdi. Bu düşüşün ilk çeyrekte de devam etmesi muhtemel. Apple'ın en önemli donanım ürünleri (iPhone, Mac ve iPad) hâlâ büyük satışlar sağlıyor ancak bunların büyüme hikayesi neredeyse bitti.

Bu arada Apple, kablosuz kulaklıkların öncüsü AirPods'un 2016'da piyasaya sürülmesinden bu yana yeni bir ürün çıkarmadı. Apple Vision Pro'nun kısa bir süre önce piyasaya sürülmesi bu açıdan çok önemli. Çünkü bu ürün kulaklıktan daha önemli ve Meta da dahil olmak üzere pek çok katılımcıyı cezbediyor.

Apple'ın mevcut senaryosuna bağlı kalması ve yine de üst sıradaki büyümeye geri dönmenin bir yolunu bulması mümkün. iPhone'ların yükseltme oranı, cihazlarının sürekli artan satış fiyatları ve App Store, Apple Music ve iCloud dahil olmak üzere hizmet portföyünde devam eden düşük çift haneli büyüme hakkında bazı iyimser varsayımlar gerektiriyor.

Ancak Apple'ın mirası, artan modeller değil, yenilik. tir. Apple hayranları ve hissedarları, son derece harika, farklı düşünen veya kurucu ortak Steve Jobs'un bir zamanlar söylediği gibi "evrene bir darbe vuracak" ürünler beklemek üzere eğitildiler.

Wall Street analistleri, Eylül 2024 mali yılı için Apple'ın 397 milyar dolarlık satış üzerinden 100 milyar dolar net gelir elde etmesini bekliyor. Wall Street'in genel olarak Apple'ın büyüme eksikliğine kayıtsız göründüğünü belirtmekte fayda var. En azından şimdilik.

FactSet tarafından takip edilen 47 Apple satış tarafı analistinden sadece üçü hisse senedini satış veya eşdeğeri olarak derecelendiriyor.

Her şey iPhone'la başlıyor.

Artık 16 yaşında olan iPhone, Eylül 2023 mali yılında 200 milyar dolar gelir elde etti; bu da kabaca Microsoft'un tüm gelir tabanına eşit. Tek başına iPhone , ABD'nin en büyük 15 şirketi arasında yer alacak nitelikte.

 

İlgili Haberler