Apple iPhone 15 Pro Max iPhone 14 Pro Max'ten pahalıya patladı

Apple iPhone 15 Pro Max iPhone 14 Pro Max'ten pahalıya patladı

iPhone 15 Pro Max'in üretimi Apple'a iPhone 14 Pro Max'ten %8 daha pahalıya mal oluyor.

A+A-

Counterpoint Research bugün Apple'ın iPhone 15 Pro Max modelinin "harmanlanmış malzeme listesi" ya da BoM maliyetine ilişkin yeni bir rapor yayınladı. Bu rapor, Apple'ın her bir iPhone birimini üretmesinin ne kadara mal olduğunu ortaya koyuyor ve buna göre, bu yılın üst düzey modeli iPhone 15 Pro Max'in Apple'a iPhone 14 Pro Max'ten %8 daha pahalıya mal olduğu görülüyor.

iPhone 15 Pro Max'in üretim maliyeti 502 dolar

Rapor, Apple'ın 256 GB depolama alanına sahip temel model iPhone 15 Pro Max'i üretmek için yaklaşık 502 dolar harcadığını detaylandırıyor. Bu, geçen yıl piyasaya sürülen 256 GB iPhone 14 Pro Max'in BoM maliyetinden 37,70 $ (veya %8) daha fazla. Karşılaştırma yapmak gerekirse, 14 Pro Max'in BoM maliyeti 13 Pro Max'inkinden yalnızca %3 daha pahalıydı.

Peki iPhone 15 Pro Max'i öncekilerden daha pahalı yapan şey tam olarak nedir? Kısaca, 3 nanometrelik A17 Pro çip, 5x optik zoom için yeni tetraprizma lens ve titanyum çerçeve.

A17 Pro, 3 nanometre işlem teknolojisi kullanılarak üretilen ilk çip ve bu sayede daha güçlü ve enerji tasarruflu. TSMC'nin ilk 3 nanometre çipleri ancak 2024 yılında teslim etmesi bekleniyordu. Yine de Apple, bu yıl iPhone 15 Pro için yeni 3 nanometre çipleri almak üzere yarı iletken şirketiyle özel bir anlaşmaya vardı.

Ancak bu, A17 Pro çipinin iPhone 14 Pro'da ve şimdi normal iPhone 15'te kullanılan A16 Bionic'ten 30 $ daha pahalı olmasına neden oluyor.

iPhone 15 Pro Max, bu yılki seride gelişmiş bir tetraprizma sistemi kullanarak 5x optik yakınlaştırma sağlayan yeni bir telefoto lense sahip tek model. Tahmin edebileceğiniz gibi, normal bir telefoto lensten çok daha pahalı. Daha spesifik olarak, iPhone 14 Pro Max'teki yakınlaştırma lensinden 25,1 dolar daha fazla.

Paslanmaz çelik çerçevenin yeni bir titanyum çerçeve ile değiştirilmesi de Apple'a daha pahalıya mal oldu. Counterpoint Research, yeni titanyum alaşımın bir öncekine göre 7 dolar daha pahalı olduğunu belirtiyor. Aynı zamanda, Apple RAM, NAND flash ve ekrandan biraz tasarruf etti, çünkü bu bileşenler bu yıl daha ucuz hale geldi.

İlginç bir şekilde, üretim maliyetlerindeki artışa ve üretilmesi en pahalı iPhone olmasına rağmen, iPhone 15 Pro Max hala bu yılki seride en yüksek kar marjına sahip model. Apple'ın 128 GB'lık versiyonu kaldırmaya karar verdiğini ve başlangıç fiyatını 256 GB'lık versiyonla 1.199 dolara çıkardığını belirtmek gerekir.

Rapor ayrıca Apple'ın ürünlerinin tasarımı, ölçeklenebilirliği, maliyetleri ve kârları üzerinde diğer birçok şirketin sahip olmadığı "önemli bir kontrol" seviyesine ulaştığına işaret ediyor. Ancak akılda tutulması gereken bir husus, raporun Ar-Ge ve nakliye maliyetlerini hesaba katmadığıdır.

İlgili Haberler