Bloomberg’den Mark Gurman’a göre Apple, iPhone‘un 2027’deki 20. yıldönümü için “sıradışı” bir iPhone Pro modeli hazırlıyor. “Büyük bir değişim” olarak tanımlanan sürecin bir parçası olarak Apple’ın camın daha yoğun kullanıldığı bir tasarım geliştirdiği söyleniyor ve bu doğrudan ekranın kendisine işaret ediyor olabilir.
iPhone: Tam Ekrana Giden Yol
Gurman geçtiğimiz günlerde, Apple’ın öne bakan bileşenlerinin daha fazlasını ekranın altına taşıması nedeniyle Pro modellerinin 2026 veya 2027’de daha küçük bir Dinamik Ada kullanmasını beklendiğini söyledi. Face ID’nin arkasındaki selfie kamerasının mı yoksa TrueDepth sisteminin mi önce taşınacağı henüz belli olmasa da, ekran analisti Ross Young, ekran altı Face ID’nin şu anda 2026’da gelmesinin planlandığını söyledi.

Bu da ekran altı Face ID’nin önümüzdeki yılın başlarında iPhone 18 Pro ve iPhone 18 Pro Max’te piyasaya sürülebileceği anlamına geliyor. Bu senaryoda, Dinamik Ada küçülecek ancak küçük bir kesik aracılığıyla öne bakan bir kamerayı barındıracak şekilde kalacak. Bir sonraki mantıklı adım – 2027’nin amiral gemisi için – bu kamerayı da ekranın altına taşımak ve nihayet uzun zamandır söylenen tam ekran tasarımına ulaşmak olacak. Bu ilerleme, Young’ın 2023’ten beri bu değişimi öngören ekran yol haritasıyla da uyumlu.
Apple’dan katlanabilir yenilikler
Apple’ın bunu mümkün kılabilecek teknolojileri şimdiden test ettiği haberlere konu oluyor. Şirket 18.8 inçlik katlanabilir bir cihaz geliştiriyor ve bir prototipin Face ID için kullanılan verici ve alıcı bileşenlerini entegre eden ve ekranın altında yüz tanıma sağlayan bir “metal üst yapı lensi” içerdiği söyleniyor.

Bu arada, önümüzdeki yıl piyasaya sürülebileceği uzun zamandır söylenen katlanabilir iPhone’un, ekranın altına bakan bir ön kamera kullandığı ve Face ID’den tamamen vazgeçtiği, bunun yerine yan düğmeye yerleştirilmiş Touch ID’ye güvendiği bildiriliyor. Eğer doğruysa, bu Apple’ın ürün serilerinde aktif olarak birden fazla ekran altı kamera sistemi denediğine işaret ediyor – bazıları Face ID’li, bazıları Face ID’siz.
Bu gelişmeler birlikte Apple’ın hem TrueDepth sistemini hem de selfie kamerasını ekranın altına gizlemek için gerekli temel teknolojilere sahip olabileceğini gösteriyor ki bu da gerçek anlamda tam ekran bir iPhone için temel gereklilikler.
Mühendislik Gelişmeleri
Elbette tüm bunlar Apple’ın bazı önemli mühendislik engellerini aşmasına bağlı. Face ID’nin ekranın altında çalışabilmesi için sensörlerinin – özellikle de kızılötesi ışık kullananların – üzerlerindeki ekran katmanlarından etkilenmeden çalışması gerekiyor.
Bununla birlikte, bunu mümkün kılabilecek birkaç yeni ekran çözümü var. Şeffaf OLED paneller, kızılötesi ışığın ekranın belirli alanlarından geçmesine izin verebilir, ancak mevcut uygulamalarda parlaklık ve netlik azalıyor. Geçici olarak devre dışı bırakılabilen alt piksellere sahip LTPO ekranlar da kimlik doğrulama sırasında sensörlerin panelin içini “görmesini” sağlayabilir.

Bir başka olasılık da, kızılötesi sinyalleri sensörlere ve sensörlerden minimum bozulma ile yönlendirmek için optik dalga kılavuzu katmanlarının ekrana entegre edilmesi. Apple ayrıca, doğru yüz tanımayı mümkün kılarken ekran kalitesini koruyan görünmez sensör bölgeleri oluşturmak için gelişmiş IR geçiş malzemeleri de kullanabilir.
Gelecekteki bir ekran altı Face ID sisteminin, Apple’ın gizlilik, performans ve görsel tutarlılık konusundaki yüksek standartlarını karşılamak için bu teknolojilerin bir kombinasyonunu gerektirmesi muhtemel.

Ön kamera konusunda ise sektörde daha fazla ilerleme kaydedilmiş durumda. Bazı Android telefonlar halihazırda ekran altı selfie kameralarına sahip ve Apple’ın da bir süredir kendi çözümü üzerinde çalıştığı biliniyor. Nisan 2024 tarihli bir rapora göre, Apple’ın Koreli tedarikçilerinden LG Innotek, aktif olmadığında görünür bir delik bırakmayan ekran altı kameralar geliştiriyor. Bu sistemler, görüntü bozulmasını azaltmak ve parlaklığı artırmak için tasarlanmış “serbest biçimli optik” çoklu lens dizisi kullanarak, bir kamera bir ekranın arkasına oturduğunda tipik olarak meydana gelen ışık kaybını telafi ediyor.