Apple neden gözde; Buffett, on milyarlarca dolar parasını iki hisseye yatırdı

Apple neden gözde; Buffett, on milyarlarca dolar parasını iki hisseye yatırdı

Warren Buffett'ın Servetinin Yarısı İle Temettü Ödeyen İki Hisse Senedine Yaptığı Yatırımın Sırları

A+A-

Dünyanın en başarılı yatırımcılarından biri olan Berkshire'ın patronu Warren Buffett'ın, 375 milyar dolarlık hisse senedi portföyünün %57,7'si, temettü ödeyen iki hisse senedine yatırım olarak ayrılmış. Bu hisse senetleri Apple ve Bank of America.

Apple, Buffett'ın portföyündeki en büyük hisse senedi ve %48'lik bir ağırlığa sahip. Buffett, 2016 yılında Apple'a yatırım yapmaya başladı ve o zamandan beri hisse senedi fiyatı %627 arttı. Apple'ın üç aylık temettü ödemesi de aynı dönemde yaklaşık %68 arttı.

Berkshire'ın Apple hisseleri Şubat ayında 220 milyon dolar temettü ödedi ve muhtemelen bir sonraki çeyrekte daha fazla ödeyecek. Son derece kârlı olan şirket, son 12 ayda yaklaşık 100 milyar dolar serbest nakit akışı yarattı ve temettü ödemesi için bu miktarın sadece %15'ine ihtiyaç duydu.

Buffett, Apple'ın uzun vadede artan kârı ile yükselen bir temettü ödemesi sağlayacağına inanıyor. iPhone satışları çok hızlı artmıyor, ancak Apple 2 milyardan fazla aktif cihaza sahip. Bu kullanıcılara yüksek marjlı hizmetler satmak, 30 Eylül'de sona eren mali dördüncü çeyrekte hisse başına kazancı %13 artırdı.

Bank of America ise, Berkshire'ın portföyündeki ikinci en büyük hisse senedi ve %9,3'lük bir ağırlığa sahip. Buffett, bankaların döngüsel işletmeler olduğunu ve ekonomik büyüme dönemlerinde önemli kazançlar elde edebileceğini biliyor.

BofA'nın kredilerden aldığı faiz, 2023 yılında devasa mevduat tabanına ödediği faizden çok daha hızlı arttı. İyileşen net faiz marjı, üçüncü çeyrekte hisse başına kazancın bir önceki yıla göre %11 artmasına yardımcı oldu.

Son fiyatlarla, BofA hisseleri %2,8 temettü getirisi sunuyor. Banka 2020'de temettüsünü sabit tuttu, ancak yine de son beş yılda %60 oranında arttı. Son yıllardaki tüm hızlı ödeme artışlarına rağmen BofA, kârlı bankacılık operasyonunun ürettiği serbest nakit akışının sadece %20,7'si ile son 12 aydaki temettü yükümlülüğünü yerine getirdi. Bu da önümüzdeki yıllarda temettüsünü çok daha fazla artırmak için bolca alanı olduğu anlamına geliyor.

Buffett'ın bu iki hisse senedindeki yatırımı, temettü ödeyen hisse senetlerinin uzun vadeli yatırım için neden değerli olduğunu gösteriyor. Bu özellikteki hisseler, yatırımcılara düzenli nakit akışı sağlarken, aynı zamanda şirket büyümesi ve temettü artışları potansiyeli de sunuyor.

 

İlgili Haberler