Apple uygulama ücretleri nedeniyle 1 milyar dolarlık davayla yüz yüze

Apple uygulama ücretleri nedeniyle 1 milyar dolarlık davayla yüz yüze

Apple, uygulama geliştiricileri tarafından uygulama mağazası ücretleri nedeniyle İngiltere'de açılan 1 milyar dolarlık davayla karşı karşıya.

A+A-

Apple Salı günü, İngiltere'de 1.500'den fazla uygulama geliştiricisinin App Store ücretleri nedeniyle açtığı 785 milyon poundluk (1 milyar dolar) toplu davanın hedefi oldu.

Apple'ın App Store'u da içeren hizmetler işinin gelirleri son birkaç yılda hızlı bir artış gösterdi ve şu anda çeyrek başına 20 milyar dolar civarında seyrediyor.

Ancak şirketin bazı uygulama üreticilerinden uygulama içi ödeme sistemini kullanmaları karşılığında aldığı %15 ila %30 oranındaki komisyonlar, uygulama geliştiricileri tarafından eleştirildi ve bazı ülkelerdeki antitröst düzenleyicileri tarafından hedef alındı.

Apple daha önce App Store'daki geliştiricilerin %85'inin herhangi bir komisyon ödemediğini ve Avrupalı geliştiricilerin App Store aracılığıyla dünyanın 175 ülkesindeki pazarlara ve müşterilere erişmesine yardımcı olduğunu söylemişti.

İngiltere'de Rekabet Temyiz Mahkemesi'nde görülen dava, East Anglia Üniversitesi Rekabet Politikası Merkezi'nde profesör ve OECD'de eski bir ekonomist olan Sean Ennis tarafından 1.566 uygulama geliştiricisi adına açılıyor.

Kendisine hukuk firması Geradin Partners danışmanlık yapıyor.

Ennis yaptığı açıklamada, "Apple'ın uygulama geliştiricilerinden aldığı ücretler aşırı ve yalnızca iPhone ve iPad'lere uygulama dağıtımı üzerindeki tekeli nedeniyle mümkün" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu ücretler kendi başlarına adil değildir ve suiistimal edici fiyatlandırma teşkil etmektedir. Hem uygulama geliştiricilerine hem de uygulama alıcılarına zarar vermektedir."

İlgili Haberler