Apple yapay zekadan güç alan sağlık asistanı geliştiriyor

Apple yapay zekadan güç alan sağlık asistanı geliştiriyor

Teknoloji devi Apple, diyetinizi, uyku rutininizi ve ruh halinizi değiştirmek için yapay zekayı kullanmayı planlıyor.

A+A-

Sağlıklı yaşamın geleceği, ne zaman egzersiz yapacağınız ve uyuyacağınız, hangi atıştırmalıkları yiyeceğiniz ve hatta ruh halinizi nasıl iyileştireceğiniz konusunda özelleştirilmiş önerilerde bulunan sağlık asistanı yapay zekadan güç alacak. En azından Apple'daki geliştirme ekibi böyle düşünüyor gibi görünüyor.

Bloomberg ilk olarak teknoloji devinin şu anda "Quartz" kod adıyla geliştirilmekte olan yapay zeka destekli bir sağlık koçluğu hizmeti oluşturma planını paylaştı. Bu hizmet Apple Watch kullanıcılarının verilerini kullanarak uyku düzenlerini, egzersiz rutinlerini, diyetlerini ve duygularını izleyecek, ardından da yapay zekanın analizlerine dayanarak kişiselleştirilmiş sağlıklı değişiklikler önerecek.

Yayın organının, duyurulmamış girişim hakkında kamuya açık konuşma yetkisi olmayan Apple çalışanlarına dayandırdığı haberine göre, geliştirme çalışmaları zamanında tamamlanırsa koçluk aracı önümüzdeki yıl kullanıma sunulacak, duygu günlüğü özelliği ve miyopluk için bilinmeyen bir yardım da bu yıl içinde piyasaya sürülecek.

Apple Watch'un yeni sürümünde zaten bir kalp atış hızı monitörü, doğurganlık izleyici ve sıcaklık sensörü bulunuyor. Ayrıca kandaki oksijen seviyelerini okuyabiliyor ve dahili bir elektrokardiyogram uygulamasına sahipler. Aygıtlar ayrıca düşme veya çarpmaları tespit edebiliyor ve saat kullanıcısı uyarıyı devre dışı bırakarak iyi olduğunu onaylamazsa otomatik olarak acil servislerle iletişime geçiyor.

Wired'ın 2021'de bildirdiğine göre, eleştirmenler uzun zamandır bu cihazların kişisel mahremiyete zarar verdiğini ve bizi "bedenlerimizi ve duygularımızı okuyabilen deri altı gözetimine bir adım daha yaklaştırdığını" savunuyor.

Henüz duyurulmamış olan duygu aracı, kullanıcılara günlerini soracak ve ruh hallerini takip etmelerini sağlayacak. Bloomberg, kullanıcıların konuşmalarını, yazdıkları kelimeleri ve diğer cihaz verilerini analiz ederek ruh hallerini okumak için ek özelliklerin daha sonra kullanıma sunulacağını bildirdi.

Habere göre Apple ayrıca tansiyon ve glikoz seviyelerini doğrudan cihazlar aracılığıyla izleme becerisini geliştirmek için de çalışıyor. Bu ek özelliklerin ne zaman piyasaya sürüleceği belirsizliğini koruyor.

Şirketin kurucu ortağı Steve Wozniak, aralarında Elon Musk'ın da bulunduğu 1.000'den fazla sektör lideri arasında yer aldı ve risk yönetimiyle ilgili endişeleri gidermek üzere yapay zeka laboratuvarlarını önümüzdeki altı ay boyunca geliştirmeye ara vermeye çağıran açık bir mektubu imzaladı. Apple'ın mevcut CEO'su Tim Cook'un imzalar arasında yer almaması dikkat çekti.

İlgili Haberler