Apple'dan sonra HP: Buffett'ın HP hisselerine ilgisi neden arttı

Apple'dan sonra HP: Buffett'ın HP hisselerine ilgisi neden arttı

Yıllardır Apple hisselerine yaptığı yatırımdan milyarlarca dolar kazanan ünlü yatırımcı Buffet neden HP hisseleri toplamaya başladı

A+A-

Dünyanın en ünlü ve en zengin portföy yatırımcısı Warren Buffett'in Berkshire Hathaway'i içinde bulunduğu sektördeki satış ve kar düşüşlerine rağmen bilgisayar üreticisi HP'nin hisselerini almayı sürdürüyor. Peki, yıllardır topladığı Apple hisselerinden şimdiye kadar milyarlarca dolar kazanç elde eden Buffet şimdilerde neden HP hisseleri almaya başladı. Yahoo Finance editörü Brian Sozzi'ye göre bunun muhtemelen birkaç nedeni var.

Berkshire Hathaway, Pazartesi günü geç saatlerde SEC'ye yaptığı açıklamada HP'deki hissesini %16 artırdığını açıkladı. HP hisseleri Berkshire Hathaway'in açıklamasından sonra Salı günü piyasa öncesi işlemlerde yaklaşık %2 arttı.

Buffett liderliğindeki Berkshire, HP'nin dolaşımdaki hisselerinin %12'sine sahip. Buffett ilk olarak Nisan 2022'de HP'de %11 hisseye sahip olduğunu açıklamıştı. HP hisseleri Berkshire'ın en iyi 10 hissesinden biri. 

EvercoreISI analisti Amit Daryanani, "HP, kapsama alanımızdaki en büyük hisse geri satın alma programlarından birini (piyasa değerine göre) yürütüyor, bu nedenle Berkshire'ın katılımının mantıklı olduğunu düşünüyoruz" diyor.

2020'de o zamanki yeni HP CEO'su Enrique Lores yönetiminde HP, 15 milyar dolarlık devasa bir hisse geri satın alma planı başlatmıştı. Şirket, Lores'in liderliğinde 31 Ocak 2023'e kadar yaklaşık 13 milyar dolarlık hisseyi geri satın aldı ve ödenmemiş hisseleri ve hisse fiyatını düşürerek kâr hanesini destekledi.

Bu arada, 2022'de HP, işyeri teknolojisi satıcısı Poly'yi 3,3 milyar dolara satın alarak hibrit çalışma ortamındaki konumunu daha da güçlendirdi.

Daryanani değerlendirmesine şunu ekliyor:"Berkshire'ın hissesi satın alımlarını sürdürmesini, HP'nin sürdürdüğü strateji/sermaye getiri programının bir doğrulaması olarak görüyoruz."

Yine de bu durum, son zamanlarda HP için sorunsuz bir seyir izlediği anlamına gelmiyor.

HP'nin yazıcı satışları, son çeyrekte bir yıl öncesine göre %5 düştü. Tüketici ve ticari bilgisayar satışları, COVID sonrası sırasıyla %36 ve %18 düştü. Kazançlar yıldan yıla% 32 azaldı.

Kasım 2022'de teknoloji devi, 2025 mali yılına kadar 4.000 ila 6.000 çalışanını işten çıkarmasını sağlayacak 1,4 milyar dolarlık yeni bir maliyet azaltma planını açıkladı. Bu, HP'nin iş gücünün yaklaşık %12'si demek.

HP hisseleri geçen yıl yaklaşık %20 düştü.

Değer odaklı Buffett'ın hisseyi neden olumlu gördüğüne dair bir başka nokta ise HP hisselerinin ucuz görünüyor olması.

Hisse senedi, gelecek fiyat-kazanç oranıyla yalnızca 8,8 kat ile işlem görüyor. Yahoo Finans verilerine göre ise S&P 500 de bu oran 18,7. Bu da iyi bir iskontoya işaret ediyor. 

JP Morgan analisti Samik Chatterjee, uzun vadeli olumlu satış katalizörleri ışığında HP'nin değerlemesini "düşük" olarak nitelendiriyor. Chatterjee, müşterilere gönderdiği bir notta şunları söylüyor şirket için, "Kısa vadeli ters rüzgarlar oldukça önemli olsa da, uzun vadede, pandemi sonrası daha geniş bir kurulu taban ve birinci sınıf PC modellerinin daha zengin karışımı göz önüne alındığında, genel PC pazarının pandemi öncesi seviyelerin üzerinde istikrar kazanacağına inanıyoruz; ek olarak, HPQ'nun hem PC hem de baskı için hibrit çözümlere öncelik vermesi, şirketi en azından pazar payını korumak için iyi bir konuma getirmelidir." 

İlgili Haberler