Apple'ın 100 bin liralık gözlüğü hisselerini de uçurdu

Apple'ın 100 bin liralık gözlüğü hisselerini de uçurdu

Apple'ın geçtiğimiz haftalarda duyurduğu Vision Pro ismindeki karma gerçeklik gözlüğü henüz potansiyelinin bilinmemesine ve yüksek fiyatına karşın Apple hisse senetlerini yükseltmeye devam ediyor.

A+A-

Apple'ın bu ayın başlarında bir sanal gerçeklik başlığı duyurması, pek çok analistin kayak benzeri pahalı bir gözlüğün satış potansiyelini sorgulamasına yol açtı. Yine de Apple hisseleri yükselişe geçti.

Apple'ın 5 Haziran'daki Dünya Çapında Geliştiriciler Konferansı'nda tanıtılan 3.499 dolarlık Vision Pro'yu pek çok kişi yüksek fiyatı nedeniyle alamayacak. Bu fiyata Amerikalılar üç yeni iPhone 14 Pro satın alabilir ve hala biraz paraları kalabilir. (Türkiye'den hiç bahsetmiyoruz bile)

Karma gerçeklik gözlüğün önümüzdeki yıl piyasaya sürülmesi bekleniyor, ancak D.A. Davidson'dan Tom Forte, yüksek fiyatın bazı müşterileri caydıracağını savunarak Apple'ın hisse senedi üzerindeki notunu şimdiden Satın Al'dan Nötr'e düşürdü. Raymond James analisti Srini Pajjuri Apple'ın yılda 500.000 adet satabileceğini tahmin ediyor ki bu rakam iPhone'lar için tahmin edilen yaklaşık 240 milyon adetten çok daha az.

Bununla birlikte, Apple'ın hisseleri o zamandan bu yana Perşembe günkü kapanışa kadar %4,1 artışla 187 $'a yükseldi. Teknoloji ağırlıklı Nasdaq Composite %3 artarken, S&P 500 aynı dönemde %2,5 değer kazandı.

VR gözlükleri konusunda herkes endişeli değil. Örneğin Tigress Research'ten Ivan Feinseth, Cuma günü yayınladığı bir notta Vision Pro'yu karma gerçekliğin geleceğinin itici gücü olarak nitelendirdi. Feinseth, cihazın Apple'ın yeni nesil ilgili hizmetleri başlatmasına ve ekosistemini daha da genişletmesine yardımcı olacağı konusunda iyimser. Feinseth, Apple'ın hisseleri üzerindeki Al notunu yineledi ve hisse senedi üzerindeki fiyat hedefini 210 dolardan 225 dolara yükseltti.

Bazı yatırımcılar, el hareketleriyle çalışan teknolojik açıdan gelişmiş cihazın fiyat engelini aşacağını varsayarak bu özel gözlüğe karşıt bir bakış açısı da benimsemiş olabilir. 

Apple hisselerinin yükselişinin muhtemelen sanal gerçeklikten çok teknoloji hisselerine olan talebin yenilenmesiyle ilgisi var. Nasdaq son 12 tam işlem gününün çoğunda ya da sekizinde yükseldi, çünkü tüccarlar bu yüksek uçan şirketlerde ödül görüyorlar. Federal Rezerv'in enflasyonla mücadelesinin teşvik ettiği daha yüksek faiz oranları beklentisi bir miktar belirsizlik yarattı ve büyüme hisselerinde bir miktar çekişmeye yol açtı.

Günün sonunda, sadece bir hisse senedinin sınırlı bir işlem günü aralığındaki hareketine bakarak yatırımcıların aklında ne olduğunu tahmin etmek son derece zor. Yine de net olan bir şey var: VR kulaklıklar basında çok fazla yer alsa da, Apple hisseleri için pek çok kişinin düşündüğü kadar sorun olmadılar.

İlgili Haberler