Apple'ın iflasın eşiğinden döndüğü an Airbnb'in de hayatını kurtardı

Apple'ın iflasın eşiğinden döndüğü an Airbnb'in de hayatını kurtardı

Airbnb CEO'su, pandemi sırasında işi yürütme şeklini değiştirdiğini ve şimdi Steve Jobs'un kullandığı basit bir kuralı izlediğini söylüyor.

A+A-

Airbnb CEO Brian Chesky, pandemi sırasında Airbnb'nin nasıl yönetileceğini yeniden değerlendirmek için Steve Jobs'un Apple'da liderlerin zamanlarını nasıl harcamaları gerektiğine ilişkin kullandığı bir ilkeye dayandığını söyledi.

Yakın zamanda "This Week in Startups" podcast'ine katılan Chesky, COVID-19'un turizm sektörünü kapatmasının ardından tatil kiralama şirketi sadece sekiz hafta içinde işlerinin yaklaşık %80'ini kaybettiğinde, bu süreyi işletmenin işleyişini ayarlamak için kullandığını söyledi. Bunu yapmak için, bir şirketin asla CEO'nun odaklanabileceğinden daha fazlası üzerinde çalışmaması gerektiğine dair "Jobsvari" bir kuralı benimseyerek rehberlik bulduğunu söyledi.

Chesky, sunucu Jason Calacanis'e "Uçuruma bakıyor gibiydik. Yani, insanların 'Bu Airbnb'nin sonu mu? Airbnb var olacak mı gibi sorularıyla yüzleşiyorduk." şeklinde konuştu.

Chesky'ye göre, Apple'da çalıştığı dönemde Steve Jobs ile yakın çalışan birkaç kişi, Airbnb'nin işleyişini yeniden şekillendirmede etkili oldu. Chesky özellikle, Apple'ın tasarım ve pazarlama çalışmalarını yıllarca yönetmiş olan Jony Ive ve Hiroki Asai ile işbirliği yaptığını söyledi.

Ive ona Jobs'un Apple'ı nasıl yönettiği, özellikle de 1997'de iflasın eşiğinden döndüğünde şirketi nasıl yönettiği konusunda bir bakış açısı kazandırdığını söyledi.

Chesky, Calacanis'e Ive'ın Jobs'a ürün geliştirme sürecine bizzat dahil olmasının önemli olduğunu söylediğini aktardı.

Chesky, Asai'nin işe alınmasıyla birlikte bu tavsiyenin kendisini, CEO'nun dahil olabileceğinden ve düşünebileceğinden daha fazla çaba üzerinde asla çalışmama şeklindeki bir Jobs politikasını benimsemeye yönelttiğini ve bunu şirketin her bölümünün "tek bir yol haritası" üzerinde çalışmasını sağlamanın bir yolu olarak gördüğünü söyledi.

Chesky, işin yeniden yapılandırılmasıyla ilgili olarak, "Çok az şey yapacağım ve her bir ayrıntıya dahil olacağım ve Airbnb kişisel olarak odaklanabileceğimden daha fazlasını yapmayacak" dedi.

Chesky ilk başta, şirketin aldığı neredeyse her kararı kendisinin gözden geçirmesi sürecinin ilerlemeyi yavaşlattığını ve bazı insanların CEO'nun şirketin bu kadar farklı bölümüne "karışmasının" iş için iyi olup olmadığını sorguladığını itiraf etti.

Ancak zaman içinde, her kararın kendisi gibi biri tarafından gözden geçirileceğini bilmenin bir hesap verebilirlik kültürü yarattığını düşündüğünü söyledi.

Calacanis'e şirketin artık daha verimli olduğunu düşündüğünü söyleyen Chesky, zamanının neredeyse tamamını ürün, pazarlama ve işe almaya harcadığını, kurumsal işlere ise çok az zaman ayırdığını sözlerine ekledi.

İlgili Haberler