Suudi Arabistan’da gรถzaltฤฑna alฤฑnan prenslere mal varlฤฑklarฤฑnฤฑ Riyad yรถnetimine devretmeleri halinde serbest bฤฑrakฤฑlma teklifinin gรถtรผrรผldรผฤรผ belirtiliyor.
BBC’nin haberine gรถre, ฤฐngiltere’de yayฤฑnlanan Financial Times gazetesi, yolsuzluk soruลturmasฤฑ kapsamฤฑnda gรถzaltฤฑna alฤฑnan 11 Suudi prens ve iล adamฤฑnฤฑn mal varlฤฑklarฤฑnฤฑn yรผzde 70’ine el konulmasฤฑnฤฑn amaรงlandฤฑฤฤฑnฤฑ yazฤฑyor.
Gazeteye bilgi veren konuya yakฤฑn iki kaynak, “Yetkililer gรถzaltฤฑndakilere ‘Parayฤฑ รงฤฑkฤฑn, serbest kalฤฑn’ diyor. Suudi Arabistan’ฤฑn eriyen hazinesine bu ลekilde kaynak saฤlanmasฤฑ hedefleniyor” diyor.
Yรผrรผtรผlen mรผzakereler sรผrecinde bazฤฑ mal varlฤฑklarฤฑnฤฑn el deฤiลtirdiฤi ve Riyad yรถnetiminin kontrolรผne geรงtiฤi de ifade ediliyor.
Suudi Arabistan’daki operasyonda gรถzaltฤฑna alฤฑnanlar arasฤฑnda, dรผnyanฤฑn en zengin 100 kiลisi listesinde de bulunan Prens El Velid bin Talal da var.
Financial Times’a bilgi veren kaynaklar, “Gรถzaltฤฑndaki bazฤฑ isimler, mal varlฤฑklarฤฑnฤฑn รถnemli bir bรถlรผmรผnรผn Riyad’a devri karลฤฑlฤฑฤฤฑnda serbest kalmaya razฤฑ” diyor.
Haberde pazarlฤฑklarฤฑn gรถzaltฤฑndaki isimlerin tutulduฤu Ritz-Carlton otelinde yapฤฑldฤฑฤฤฑ da haberde yer alan bilgiler arasฤฑnda.
Uzun sรผre dรผลรผk seyreden petrol fiyatlarฤฑ nedeniyle Suudi Arabistan’ฤฑn bรผtรงe aรงฤฑฤฤฑ geรงen yฤฑl 79 milyar dolar seviyesine kadar yรผkselmiลti” denen haberde, savcฤฑlฤฑฤฤฑn yaptฤฑฤฤฑ ‘Yolsuzluklarฤฑn maliyeti 100 milyar dolara ulaลฤฑyor’ aรงฤฑklamasฤฑ da hatฤฑrlatฤฑlฤฑyor.
Financial Times’a konuลan kaynaklardan birisi, yolsuzluk soruลturmasฤฑnฤฑn kapsamฤฑ geniลlerken yeni gรถzaltฤฑ operasyonlarฤฑnฤฑn da beklenebileceฤini sรถylรผyor.







