Artan TL mevduat faizleri KKM üzerindeki baskıyı artırıyor

Artan TL mevduat faizleri KKM üzerindeki baskıyı artırıyor

TCMB tarafından atılan politika adımlarıyla TL mevduatın göreli getirisinin artması, KKM yenileme oranlarının gerilemesinde etkili oluyor.

A+A-

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) tarafından atılan politika adımlarıyla TL mevduatın göreli getirisinin artmasının kur korumalı mevduat(KKM) yenileme oranlarının gerilemesinde etkili olduğu ve vade bitiminde KKM bakiyelerinde azalma gözlemlendiği belirtildi.

TCMB Genel Müdür Yardımcısı Halil İbrahim Aydın ve TCMB Araştırmacısı Halil İbrahim Korkmaz tarafından yazılan "Kur Korumalı ve Geleneksel Mevduatlara Yatırımcı Perspektifinden Bakış" analizi, TCMB'nin blogunda yayımlandı.

Analizde, KKM’nin içerdiği opsiyonun değeri ve tasarruf sahiplerinin KKM ile TL mevduat arasındaki tercihlerini belirleyen faktörler tartışıldı.

Analizin sonuç bölümünde, "Özetle, yatırımcının mevduat tercihlerinde KKM ve TL mevduatların göreli getirileri belirleyici oluyor. TCMB tarafından atılan politika adımlarıyla TL mevduatın göreli getirisinin artması KKM yenileme oranlarının gerilemesinde etkili oluyor ve vade bitiminde KKM bakiyelerinde azalma gözlemleniyor. Göreli getiri farkının bakiye değişimleri ile birlikte hareket etmesi getirilerin yatırımcı perspektifinden önemini ortaya koyuyor " denildi.

İlgili Haberler