Arzdaki düşüş beklentisi sonrası petrol fiyatları yükselişini sürdürüyor

Arzdaki düşüş beklentisi sonrası petrol fiyatları yükselişini sürdürüyor

Petrol üreticilerinin üretim kesintisi sözü vermesiyle petrol fiyatları altıncı haftalık kazancına hazırlanıyor.

A+A-

Dünyanın en büyük ikinci ve üçüncü ham petrol üreticileri olan Suudi Arabistan ve Rusya'nın gelecek aya kadar üretimlerini kısma sözü vermelerinin ardından petrol fiyatları Cuma günü ikinci gün de yükselerek altıncı haftasını da kazançla geçirmeye hazırlanıyor.

Ekim vadeli Brent ham petrolü %0,1 artışla TSİ 0330'da varil başına 85,24 dolara yükselirken, Eylül vadeli ABD Batı Teksas Intermediate ham petrolü %0,2 artışla 81,72 dolara çıktı.

Her iki gösterge de bu yılki en uzun haftalık kazanç serisi olan altıncı haftalık kazanç yolunda ilerliyor. Son altı haftada Brent %15,4 ve WTI %18,2 yükseldi.

Suudi Arabistan gönüllü olarak petrol üretimini günlük 1 milyon varil (bpd) azaltma kararını Eylül ayı sonuna kadar uzattı. Başbakan Yardımcısı Alexander Novak, Rusya'nın da Eylül ayında petrol ihracatını 300.000 varil azaltacağını söyledi.

Kaynaklar, OPEC+ Ortak Bakanlar İzleme Komitesi'nin Cuma günkü toplantısında genel petrol üretim politikasını değiştirmesinin pek olası olmadığını söyledi. Ancak Suudi Arabistan'ın kesintileri ve Rusya'nın kritik OPEC+ toplantısı öncesinde yaptığı yorumlar arz endişelerini artırarak fiyatları destekledi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby, ABD'nin enerji piyasasının büyümeyi desteklemesini sağlamak için üreticiler ve tüketicilerle birlikte çalışmaya devam edeceğini söyledi. ABD dünyanın en büyük petrol üreticisi ve tüketicisi konumunda.

Bununla birlikte, sıkı işgücü piyasaları ve yavaşlayan hizmet sektörünü gösteren son ABD verileri, ekonomik yavaşlamanın petrol talebini azaltacağı ve arz kesintileri olsa bile fiyatları düşüreceği endişelerini tetikledi.

OANDA analisti Edward Moya, "Güçlü dolar ham petrol fiyatları üzerinde baskı yarattı ve herkes sıcak işgücü piyasasının Fed'i politikayı daha da sıkılaştırmaya zorlayıp zorlamayacağını bilmek istiyor" dedi.

Buna ek olarak, Euro bölgesindeki ticari faaliyetlerdeki gerileme Temmuz ayında düşünülenden daha da kötüleşti ve İngiltere Merkez Bankası Perşembe günü faiz oranını 15 yılın zirvesine yükseltti. İşletmeler ve tüketiciler için daha yüksek borçlanma maliyetleri ekonomik büyümeyi yavaşlatabilir ve petrol talebini azaltabilir.

Ancak CMC markets analisti Tina Teng, iyileşen talep görünümü ve sıkılaşan arzın petrol piyasalarını desteklemeye devam edebileceğini söyledi.

Teng, "Yaklaşan ABD tarım dışı istihdam (verileri) odak noktasında olacak ve bu gece piyasa duyarlılığını yönlendirecek" dedi.

İlgili Haberler