Petrol sınırlı arz işaretleriyle üç ayın en yüksek seviyesinde

Petrol sınırlı arz işaretleriyle üç ayın en yüksek seviyesinde

Petrol, arzın sıkılaştığına dair işaretlerle üç ayın en yüksek seviyesine yakın seyrediyor.

A+A-

Petrol fiyatları, üreticilerin üretim kesintileri uygulaması ve dünyanın en büyük akaryakıt tüketicisi olan ABD'deki güçlü talep nedeniyle küresel arzın sıkılaştığına dair işaretlerle Salı günü çok az değişerek Pazartesi günü ulaştığı üç ayın en yüksek seviyesine yakın işlem gördü.

Ekim vadeli Brent ham petrolü, kapanışa göre %0,15 düşüşle varil başına 85,30 $ seviyesindeydi. Ön ay vadeli Brent Pazartesi günü 13 Nisan'dan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

ABD Batı Teksas Intermediate ham petrolü, 14 Nisan'dan bu yana en yüksek seviyesi olan bir önceki seans kapanışına göre %0,1 düşüşle varil başına 81,69 dolar seviyesindeydi.

National Australia Bank analistleri Salı günkü bir notta "Bizim görüşümüze göre petrol fiyatları 2023'ün en yüksek fiyatlarına ulaşma yolunda ilerliyor. Suudi Arabistan'ın gönüllü arz kesintilerinin bir ay daha uzatılmasını beklediğimiz bu Cuma günkü Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) toplantısı görünüm için potansiyel bir katalizör" şeklinde konuştu.

Analistler, Suudi Arabistan'ın Cuma günü diğer büyük üreticilerle yapacağı sanal toplantı sırasında piyasaya ek destek sağlamak için günlük 1 milyon varillik (bpd) gönüllü petrol üretim kesintisini Eylül ayını da kapsayacak şekilde bir ay daha uzatmasını bekliyor.

Haziran ayında Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC+ olarak bilinen Rusya dahil müttefikleri petrol arzını 2024 yılına kadar sınırlandıracak geniş bir anlaşma üzerinde uzlaştı ve Suudi Arabistan Temmuz ayı için ek bir gönüllü kesinti sözü verdi. Suudi Arabistan 3 Temmuz'da kesintinin Ağustos ayını da kapsayacağını ve daha da uzatılabileceğini söyledi.

Reuters'ın Pazartesi günü yaptığı bir ankete göre, Suudi Arabistan'ın kesintileri hedefin biraz altında kaldı ve Temmuz ayında üretim 860.000 varil azalırken, OPEC'in toplam üretimi 840.000 varil azaldı.

Arz kesintilerini gösteren veriler, Pazartesi günü açıklanan ve akaryakıt talebinin Mayıs ayında 20,78 milyon varile yükselerek Ağustos 2019'dan bu yana en yüksek seviyeye ulaştığını gösteren ABD rakamlarıyla aynı zamana denk geldi. Enerji Enformasyon İdaresi'nin verileri, piyasaya arz edilen ürün olarak ifade edilen benzin talebinin de Haziran 2022'den bu yana en yüksek seviye olan 9,11 milyon varile yükseldiğini gösterdi.

Reuters tarafından yapılan ve ham petrol stoklarının 28 Temmuz'a kadarki haftada ortalama 900.000 varil düştüğünü tahmin eden bir ankete göre, ABD ham petrol ve benzin stoklarının geçen hafta azalması bekleniyordu.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler