Asgari ücrette mutabakat sağlandı

Asgari ücrette mutabakat sağlandı

Net asgari ücrette \%30 artışın 20 milyar TL'lik maliyetinin 9.7 milyar TL'sini devlet karşılayacak.

A+A-

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, asgari ücretin yeni yıl itibariyle net 1,300 TL'ye yükseltilmesi için yasa teklifi verileceğini ve bu artıştan kaynaklı yaklaşık 20 milyar liralık maliyetin 9.7 milyar lirasının devlet tarafından karşılanacağını söyledi.

Asgari ücretin net 1,000 TL'den 1,300 TL'ye yükseltilmesi için süreç devam ederken bugün Hükümet, işçi ve işveren temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplanarak nihai kararını verdi. Soylu komisyonda 2016 yılında net asgari ücretin 1,300 TL'ye yükseltilmesi konusunda mutabakat sağlandığını açıkladı.

Hükümet yetkilileri ve analistler artışın enflasyon, istihdam ve bütçede negatif; büyümede ise sınırlı da olsa pozitif bir etki yaratacağını belirtiyorlar. Hükümet yetkilileri istihdam başta olmak üzere negatif etkileri sınırlamak için gerekli adımların atılmaya devam edileceğine dikkat çekiyor.

Hükümetin açıkladığı rakamlara göre, asgari ücret artışının enflasyona 0.5-0.8 puan artırıcı, istihdama 0.5-0.9 puan azaltıcı etki yapması bekleniyor. Ancak analistler enflasyona etkinin 1 puana kadar ulaşabileceğine, bütçeye gelecek 9.7 milyar TL'lik yükün ise GSYH'nın yüzde 0.5'ine denk geldiğine dikkat çekiyorlar.

AKP'nin seçim vaadi olarak açıkladığı artışla asgari ücret 1 Ocak tarihi itibarıyla net 1,000 liradan 1,300 liraya çıkarılacak.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.