Asya borsaları düşen faizlerin etkisiyle rekor deniyor

Asya borsaları düşen faizlerin etkisiyle rekor deniyor

FED'in faiz indirimi beklentileri Asya borsalarını zirveye taşıdı

A+A-

Asya borsaları, Federal Rezerv'in daha agresif faiz indirimlerine gidebileceği beklentileriyle Perşembe günü beş ayın zirvesine çıktı.

S&P 500, iki ayda %14 yükselerek tüm zamanların kapanış zirvesine yaklaşırken, fiyat/kazanç oranı 24.0 ile yılın dörtte biri kadar arttı.

MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerinden oluşan en geniş endeksi %1,4 daha artarak iki ayda %11 yükseldi ve Ağustos ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Yatırımcıların, Fed'in Mart ayı gibi erken bir tarihte faiz indirimi yapabileceği beklentileriyle riskli varlıklara yönelmesi, Asya hisselerinde yükselişi destekledi.

Vadeli işlemler şu anda FED'in Mart ayı gibi erken bir tarihte faiz indirimi olasılığının %88 olduğunu gösteriyor ki bu olasılık bir ay önce sadece %21 iken büyük bir sıçrama anlamına geliyor.

Piyasa 2024 yılı için yaklaşık 157 baz puanlık gevşemeyi fiyatlamış durumda ve 2025 yılında faizlerin %3,00-3,25 seviyesine ulaşacağını öngörüyor.

Faiz indirimi beklentileri, dolar ve altın fiyatlarını düşürdü

Öte yandan faiz indirimi beklentileri, dolar ve altın fiyatlarını düşürdü. 10 yıllık Hazine tahvillerinin getirisi %3,812 ile son beş ayın en düşük seviyesini gördü. İki yıllık tahvillerin getirisi ise Ekim ayında %5,295'e kadar yükseldikten sonra %4,273'e geriledi.

Düşüşler genel olarak ABD doları üzerinde baskı yarattı ve Euro'yu 1,1129 dolar ile Temmuz ayından bu yana en yüksek seviyesine çıkardı.

Dolar da 141,20 yen ile yen karşısında değer kaybetti ve şu ana kadar aylık bazda %4,7 değer kaybetti.

Petrol fiyatları arz endişelerinin azalmasıyla düştü

Petrol fiyatları, arz endişelerinin azalmasıyla düştü. Brent 10 sent artışla varil başına 79,75 dolara yükselirken, ABD ham petrolü 3 sent düşüşle varil başına 74,08 dolara geriledi.

İlgili Haberler