Asya borsaları Japonya hariç geriledi

Asya borsaları Japonya hariç geriledi

Asya'da, Kovid-19 vakaları nedeniyle artan kısıtlamalar ve Çin ile ABD arasında yükselen tansiyon risk iştahını törpülerken, Japonya sınırlı da olsa pozitif ayrışmayı başardı.

A+A-

Gelecek hafta ise bölge genelinde Kovid-19 salgınındaki seyir ve ABD ile Çin arasındaki sürece ilişkin haber akışı takip edilecek.

Beklentiler paralelinde politika faizinde değişikliğe gitmeyerek faizi yüzde eksi 0,10'da bırakan Japonya Merkez Bankası (BoJ), 10 yıllık tahvil getiri hedefini de değiştirmedi, büyüme ve enflasyon tahminlerini de aşağı yönlü revize etti.

ABD Dışişleri Bakanı Antohny Blinken'in Tayvan'a Birleşmiş Milletler'de daha önemli bir rol verilmesini istemesi ve ABD'nin China Telecom'un faaliyet iznini iptal etmesi, ABD ile Çin arasındaki tansiyonu artırdı. Analistler, konuya ilişkin iki taraftan gelecek açıklamaların oynaklığı artırabileceğini belirtiyor.

Açıklanan verilere göre, Japonya'da sanayi üretimi ekimde yüzde 5,4 düşerek beklentilerden fazla geriledi, TÜFE de yüzde 0,1 artışla beklentilerin altında kaldı.

Söz konusu gelişmelerle haftalık bazda Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,30 değer kazanırken, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,98, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 2,87 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 1,2 değer kaybetti.

1 Kasım ile başlayan haftanın veri takviminde, pazartesi günü Çin'de imalat sanayi PMI, salı günü Japonya'da BoJ toplantı tutanakları, çarşamba günü de Çin'de hizmet sektörü ve bileşik PMI verileri takip edilecek. Japonya'da, çarşamba günü tatil dolayısıyla piyasalar kapalı olacak.