Asya borsaları MB toplantıları öncesi haftaya yatay başladı

Asya borsaları MB toplantıları öncesi haftaya yatay başladı

Asya borsaları kritik merkez bankaları toplantılarından önce, haftanın ilk işlem gününe yatay seyirle başladı

A+A-

borsatek.com Asya borsaları önümüzdeki iki hafta boyunca gerçekleştirilecek merkez bankası toplantıları ve ekonomik verilere dikkatlerin çevrilmesiyle birlikte haftanın ilk işlem gününde ağırlıklı olarak yatay bir seyir izledi. ABD'deki kazanç sezonu da piyasaların odak noktasında yer aldı.

Birçok Amerikan şirketinin beklentilerin altında kalan kazançları ve artan faiz oranlarının ticaretin yavaşlamasına yol açacağı endişeleri, geçtiğimiz hafta bölgesel piyasalarda sert düşüşler yaşanmasına sebep olmuştu

Enflasyonla mücadele amacıyla faiz artırımına gidilmesi çağrısında bulunan artan sayıdaki politika yapıcısının etkisiyle, FED'den gelen sertleşme sinyalleri hissedildi.

Japonya'da Nikkei 225 endeksi, bu hafta yayımlanacak enflasyon verileri öncesi Pazartesi günü yükselişe geçti. Geçen hafta açıklanan veriler, tüketici fiyatlarının Mart ayında yüksek seviyelerde kaldığını ve ekonomik zorlukların devam ettiğini ortaya koydu.

Ana gündem maddesi ise, yeni Başkan Kazuo Ueda yönetimindeki ilk toplantı olan Cuma günkü Japonya Merkez Bankası politika toplantısı olacak. Bankanın mevcut genişlemeci politikasını sürdürmesi bekleniyor, ancak özellikle enflasyonun yüksek seviyede kalması nedeniyle, bu yıl ilerleyen dönemlerde sıkılaştırma planları hakkında ipuçları sunabilir.

Güney Kore'nin KOSPI endeksi, Salı günü açıklanacak ve ihracatın zayıflığı nedeniyle büyümenin yavaşlamasının devam ettiğini göstermesi beklenen ilk çeyrek GSYİH verileri öncesinde %0,8 düşüş yaşadı. Kore Merkez Bankası, yakın zamanda belirgin ekonomik zayıflık nedeniyle faiz artırım sürecine ara vermişti.

Çin'in Shanghai Shenzhen CSI 300 ve Shanghai Composite endeksleri sırasıyla %0,6 ve %0,4 gerilerken, Hong Kong'un Hang Seng endeksi %0,6 değer kaybetti. Çin'den gelen karmaşık ekonomik veriler, ülkenin üretim sektörünün zorluklarla karşı karşıya olduğunu ve bu yılki toparlanmanın kapsamı konusunda belirsizliklerin arttığını gösterdi.

Avustralya'nın ASX 200 endeksi, bu hafta açıklanacak enflasyon verisi ve gelecek hafta gerçekleştirilecek Merkez Bankası toplantısı öncesinde yatay bir seyir izledi.

Genel olarak Asya borsaları, bu hafta ABD'de açıklanacak önemli ekonomik veriler öncesinde temkinli bir tutum sergileyerek yatay-düşük seviyelerde seyretti. Perşembe günü açıklanacak olan birinci çeyrek GSYH verilerinin, büyümenin bir önceki çeyreğe göre daha da yavaşladığını göstermesi bekleniyor. Ayrıca, Fed'in tercih ettiği enflasyon göstergesi olan PCE fiyat endeksinin de Mart ayında enflasyonun yüksek seviyelerde kaldığını ortaya koyması öngörülüyor.

Veriler, FED'in önümüzdeki hafta faiz oranlarını 25 baz puan daha artırma hazırlığında olduğu toplantısı öncesinde gündeme geldi. Batı'daki likidite koşullarının sıkılaşması genellikle Asya'ya sermaye akışının azalacağına işaret ettiğinden, ABD faiz oranlarının artacağı endişesi son haftalarda Asya piyasalarını etkilemekte.

Bu haber toplam 550 defa okunmuştur
İlgili Haberler