Asya borsaları zayıf düştü, Japon Yeni son 4 ayın zirvesini gördü

Asya borsaları zayıf düştü, Japon Yeni son 4 ayın zirvesini gördü

Asya hisseleri düştü, yen BOJ'un faiz artırımına ilişkin beklentilerle son 4 ayın en iyi haftasını geçirmeyi hedefliyor.

A+A-

Asya hisseleri Cuma günü gerilerken, güçlü yerel enflasyon verilerinin yatırımcıların Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) yakın zamanda faiz artırımına gideceğini düşünmesine neden olmasıyla yen son dört ayın en iyi haftasını geçirmeyi hedefliyor.

Şükran Günü tatili nedeniyle ABD hisse senetleri ve Hazine tahvillerinin kapalı olduğu gecede Asya'da çok az işlem yapıldı. MSCI'nın Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisseleri endeksi %0,3 düştü ve haftalık bazda %0,5 geriledi.

Japonya'nın Nikkei endeksi Tokyo'nun enflasyon verilerinin ardından yenin yükselmesiyle %0,7 düştü.

Veriler, Japonya'nın başkentinde çekirdek tüketici fiyatlarının Kasım ayında hızlandığını ve fiyat baskısının genişlediğinin bir işareti olarak merkez bankasının %2'lik hedefinin üzerinde kaldığını gösterdi. Dolar %0,9 düşüşle 150,17 yene gerileyerek haftalık kaybını Temmuz sonundan bu yana en büyük olan %3'e çıkardı.

Yatırımcılar BOJ'un Aralık ayında yeniden faiz artırımına gitme ihtimalini %60 olarak görürken, verilerden önce bu konuda kararsızlardı. Güçlenen ekonomi ve değer kaybeden yenle ilgili endişeler son zamanlarda BOJ'un harekete geçme aciliyetini arttırdı.

ING analistleri bir notta, “Enflasyondaki hızlanmanın, aylık faaliyetlerdeki sağlam toparlanmayla birleştiğinde, Aralık ayında BoJ'un bir faiz artırımı daha yapma olasılığını artırdığını not ediyoruz” dedi ve ekledi:

“ABD'nin dün Şükran Günü nedeniyle kapalı olması ve birçok piyasa katılımcısının tatili muhtemelen hafta sonuna uzatması nedeniyle, finansal piyasalarda konuşulacak çok fazla hareket yok.”

Wall Street vadeli işlemleri Asya'da %0,1 yükselirken, Japonya'da nakit piyasasının yeniden açılmasıyla Hazine getirileri gevşedi. On yıllık getiriler 2 baz puan (bps) düşerek son bir ayın en düşük seviyesi olan %4,240'a geriledi ve haftalık bazda 17 bps düşüşle Eylül başından bu yana en büyük düşüşü kaydetti.

Piyasaların Aralık ayında ABD'nin faiz indirimine gideceğine dair umutları yeniden canlandırmasıyla dolar bu hafta başlıca rakipleri karşısında %1,4 değer kaybetti. CME Group'un Fed İzleme Aracı'na göre vadeli işlemler, Aralık ayında Federal Rezerv'den çeyrek puanlık bir faiz indirimi olasılığını bir hafta önceki %55'ten %63'e düşürdü.

Gece boyunca en çok hareketin yaşandığı Avrupa'da, Fransız tahvil getirileri düşerek, Çarşamba günü borçlanma maliyetleri 2012'den bu yana Almanya'nın en yüksek seviyesine çıkan Fransa hükümeti için hoş bir soluklanma oldu.

Fransa Başbakanı Michel Barnier Perşembe günü, çalışan sınıflar üzerindeki yükü hafifletmediği takdirde hükümeti devirmeye yönelik aşırı sağcı tehditlere boyun eğerek 2025 bütçesinde elektrik vergilerini artırma planlarından vazgeçti.

Almanya enflasyonu Kasım ayında tahminleri ıskaladı ve günün ilerleyen saatlerinde açıklanacak olan Euro Bölgesi enflasyonu için aşağı yönlü bir risk oluşturdu.

Bir yönetim kurulu üyesi Isabel Schnabel'in faizleri yalnızca kademeli olarak düşürmesi gerektiğini söylemesinin ardından, yatırımcılar hala Avrupa Merkez Bankası'nın Aralık ayında 25 baz puanlık bir faiz indirimine sıcak bakıyor.

Petrol fiyatları hafif yükseldi ancak Lübnan'daki İsrail-Hizbullah ateşkes anlaşması üzerine haftalık kayıplara hazır görünüyor. ABD Batı Teksas Intermediate ham petrol vadeli işlemleri %0,1 artışla varil başına 68,76 $'a yükseldi, ancak haftalık %2,5 düşüş gösterdi.

Altın haftalık bazda %2,7 düşüşle ons başına 2.638,29 dolar oldu.

İlgili Haberler