Asya hisse senetleri Fed kararı öncesi zayıf

Asya hisse senetleri Fed kararı öncesi zayıf

Asya hisse senetleri Fed öncesinde sendeledi, odak noktasında zayıf yen var.

A+A-

Asya hisse senetleri Çarşamba günü, günün ilerleyen saatlerinde Fed'in merakla beklenen politika kararı öncesinde düşüş yaşarken, yen dolar karşısında son bir yılın en düşük seviyelerine yakın seyrederek Tokyo'nun olası müdahalesi için piyasaları diken üstünde tuttu.

MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerinden oluşan en geniş endeksi %0,13 düşerek, üç ay üst üste kayıp yaşadıktan sonra Kasım ayına kasvetli bir havada başladı. Japonya'nın Nikkei endeksi %2 artış gösterdi.

Çin hisseleri %0,15 gerilerken, Hong Kong'un Hang Seng Endeksi %0,75 düştü.

Çarşamba günü yapılan özel bir ankete göre Çin'in fabrika faaliyetleri Ekim ayında beklenmedik bir şekilde daraldı ve önceki gün yapılan resmi imalat anketine ek olarak dördüncü çeyreğin başında ülkenin kırılgan ekonomik toparlanmasına ilişkin soru işaretlerini artırdı.

Japonya Merkez Bankası'nın Salı günü tahvil getirisi kontrol politikasını yeniden değiştirerek uzun vadeli faiz oranları üzerindeki kontrolünü daha da gevşetme kararının ardından Asya'da piyasaların odağı yen üzerindeydi.

Yatırımcıların BOJ'un yıllardır süren büyük parasal teşvikleri sona erdirmeye yönelik daha büyük bir adım atmasını beklemeleri nedeniyle bu hareket Salı günü yende geniş çaplı bir düşüşe yol açarak dolar karşısında son bir yılın en düşük seviyesine geriledi ve euro karşısında son 15 yılın en düşük seviyesine ulaştı.

Pepperstone araştırma müdürü Chris Weston, "Piyasa esnek rejime geçişi açık bir güvercin gelişme olarak gördü" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Piyasa oyuncuları BOJ tarafından gösterilen aciliyet eksikliği nedeniyle bir kez daha hayal kırıklığına uğradı ve uzun yen pozisyonlarını kapattı ya da doğrudan yen pozisyonlarına geçti."

Yen'deki keskin düşüş, Japonya'nın en üst düzey döviz diplomatı Masato Kanda'nın, yetkililerin para birimindeki son "tek taraflı, keskin" hareketlere yanıt vermek için beklemede olduğu konusunda yeni bir uyarıda bulunmasına neden oldu.

Yorumların ardından yen %0,27 güçlenerek dolar başına 151,26 seviyesine yükseldi ancak Salı günü gördüğü 151,74 ile bir yılın en düşük seviyesine yakın seyretti.

ING ekonomistleri, piyasanın resmi bir yanıt olmadan 150 bölgesinin üzerindeki seviyeleri test edeceğini söyledi.

"Bir sonraki kritik seviye kısa vadede 152 olabilir, ancak ABD veri sonuçlarına ve FOMC kararlarına bağlı olarak bunun ötesine geçebilir."

İlgili Haberler