Asya ve ABD borsaları arasındaki uçurum giderek derinleşiyor

Asya ve ABD borsaları arasındaki uçurum giderek derinleşiyor

ABD ve Çin arasındaki zıt piyasa talihleri yatırımcılar tarafından iyi biliniyor, ancak Çin'in emlak sektörünü çevreleyen kasvetin derinleşmesi ve Pekin'den ekonomiye şaşırtıcı derecede keskin bir bakış, uçurumun daha da genişleyeceğini gösteriyor.

A+A-

Finans piyasaları köşe yazarı Jamie McGeever, Reuters'a Asya piyasalarıyla ilgili öngörüsünü paylaştı:

Çin piyasaları Salı günü Asya'daki havayı bozabilirken, yerel yatırımcıların önünde piyasaları hareketlendirebilecek iki olay daha var: Endonezya'dan faiz kararı ve Güney Kore'den ikinci çeyrek gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYH) verileri.

Pazartesi günü Çin hisse senetleri, ülkenin önde gelen liderlerinin ekonominin "yeni zorluklar ve güçlükler", "kilit alanlardaki riskler ve gizli tehlikeler" ve "acımasız ve karmaşık bir dış ortam" ile karşı karşıya olduğunu söylemesinin ardından altıncı günde de düşüşle kapandı.

Toparlanmanın dolambaçlı olacağını ve şüpheci yatırımcıların politika desteği ve teşvikleri artırma vaatlerinin yeterli olacağına ikna edilmeleri gerektiğini söylediler.

Bu arada, Çin'in en büyük iki geliştiricisi olan Country Garden ve Dalian Wanda'nın nakit sıkışıklığına düşeceği korkusu artarken, emlak hisseleri ve tahviller Pazartesi günü son sekiz ayın en düşük seviyelerine geriledi.

Komünist Parti'nin en üst düzey karar alma organı olan ve Başkan Xi Jinping'in başkanlık ettiği Politbüro'nun Pazartesi günkü toplantısı, Çin'i izleyenlerin çoğunun beklediğinden birkaç gün önce yapıldı. Bu bile başlı başına anlamlı.

Wall Street'in haftaya başlangıcı ise çok daha olumlu oldu. Dow 2017'den bu yana en uzun kazanma serisini 10 güne çıkardı, teknoloji öncülüğündeki ralli piyasa geneline yayılıyor ve yatırımcılar bu haftaki kazanç raporları konusunda iyimser.

Bu yılın muhtemelen en önde gelen hisse senedi ayısı olan ve S&P 500'ün düşmesi çağrısını zayıf kazançlara dayandıran Morgan Stanley'den Mike Wilson Pazartesi günü yaptığı açıklamada "Yanılmışız" dedi.

Reuters'ın ekonomistler arasında yaptığı bir ankete göre, Salı günü Asya'da, Endonezya Merkez Bankası (BI) yedi günlük ters repo faizini %5,75'te tutacak ve enflasyonun BI'nın %2-4 hedef aralığında kalmaya devam edeceği için yılın geri kalanında da bu seviyede kalacak.

BI'nın beklemede kalması halinde, politika yapıcıların odak noktası döviz kuruna kayacak.

Geçen yılki %8,5'lik sert düşüşün ardından bu yıl dolar karşısında yaklaşık %3,5 değer kazandı. BI, ihracat zarar göreceği için rupiahın çok fazla güçlenmesini istemeyecektir, ancak enflasyonu artırıcı potansiyel zayıflığı da istemeyecek.

Bu arada, Reuters anketine göre, Güney Kore'nin büyümesi, yüksek faiz oranlarının özel iç tüketime zarar vermesi ve en büyük ticaret ortağı Çin'den gelen zayıf talebin ihracata ağırlık vermesi nedeniyle geçen çeyrekte muhtemelen biraz yavaşladı.

Yıllık bazda GSYH'nin Nisan-Haziran döneminde, Ocak-Mart dönemindeki %0,9'luk orana kıyasla hafif bir düşüşle %0,8 oranında artması beklenmektedir. Çeyreklik bazda ise Asya'nın dördüncü büyük ekonomisinin ilk çeyrekteki %0,3'lük büyümeden %0,5'lik bir artış kaydetmesi bekleniyor.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler