Petrol fiyatları arz sıkışıklığı ve Çin'deki olumlu havayla yükseliyor

Petrol fiyatları arz sıkışıklığı ve Çin'deki olumlu havayla yükseliyor

Petrol fiyatları, arzın sıkılaştığına dair işaretler ve Çinli yetkililerin dünyanın en büyük ikinci ekonomisini destekleme vaatlerinin duyarlılığı artırmasıyla Salı günü art arda üçüncü seansta da yükseldi.

A+A-

Brent vadeli kontratları %0,3 değer kazanarak varil başına 82,96 dolara yükselirken, ABD'nin West Texas Intermediate (WTI) ham petrolü %0,3 artışla 78,97 dolara yükseldi. Her iki gösterge de önceki gün %2'nin üzerinde yükselerek Nisan ayından bu yana en yüksek kapanışlarını gerçekleştirmişti.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC+ olarak bilinen Rusya gibi müttefiklerinin kesintileri nedeniyle arzın daralması beklenirken ham petrol fiyatları dört hafta üst üste yükseldi. Bazı analistler kısa vadede daha da yükselebileceğini söylüyor.

OANDA analisti Edward Moya, "Enerji tüccarları, küresel merkez bankası sıkılaştırmasının yakında sona ereceğine ve bunun da küresel büyüme için bir miktar destek sağlayacağına güveniyor" dedi.

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi ve en büyük ikinci petrol tüketicisi olan Çin'de liderler, iç talebi artırmaya odaklanarak, COVID sonrası dolambaçlı bir toparlanmanın ortasında ekonomiye yönelik politika desteğini artırma sözü verdi.

Yine de, Euro bölgesi ve ABD'deki düşüş verileri küresel ekonomi genelindeki zayıflığın altını çizdi.

Euro bölgesinde yapılan bir ankete göre, ticari faaliyetler Temmuz ayında beklenenden çok daha fazla daralırken, bloğun baskın hizmet sektöründeki talep azaldı ve fabrika üretimi COVID-19'un ilk ortaya çıkışından bu yana en hızlı şekilde düştü.

ABD'de, yakından izlenen anket verilerine göre, hizmet sektöründeki büyümenin yavaşlamasıyla iş faaliyetleri Temmuz ayında son beş ayın en düşük seviyesine geriledi, ancak düşen girdi fiyatları ve yavaşlayan işe alımlar, ABD Merkez Bankası'nın enflasyonu düşürme çabasında önemli cephelerde ilerleme kaydedebileceğini gösteriyor.

Yatırımcılar bu hafta Fed ve Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) çeyrek puanlık artırımlarını fiyatladı, bu nedenle odak noktası Fed Başkanı Jerome Powell ve ECB Başkanı Christine Lagarde'ın gelecekteki faiz artışları hakkında ne söyleyeceği olacak.

Salı günü ilerleyen saatlerde ABD ham petrol stoklarına ilişkin sektör verileri bekleniyor. Reuters anketine katılan dört analist, ortalama olarak ham petrol stoklarının 21 Temmuz'a kadarki haftada yaklaşık 2 milyon varil düştüğünü tahmin ediyor.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler