Çin'in ekonomik destek adımlarının ardından Asya borsaları yükseldi

Çin'in ekonomik destek adımlarının ardından Asya borsaları yükseldi

Asya hisseleri Salı günü, Çin'in sendeleyen ekonomisi için politika desteğini artırma taahhüdünün duyarlılığı yatıştırması ve düşen Hong Kong ve Çin hisselerini yükseltmesiyle yükselirken, dolar bu haftaki Fed toplantısı öncesinde gevşedi.

A+A-

MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerinden oluşan en geniş endeksi %1,2 yükseldi ve altı günlük kayıp serisini kırma yolunda ilerledi. Japonya'nın Nikkei endeksi %0,22 düştü.

Şanghay Bileşik Endeksi %1,55 yükselirken, Hong Kong'un gösterge Hang Seng Endeksi, Çin'in önde gelen liderlerinin Pazartesi günü, iç talebi artırmaya odaklanarak ve daha fazla teşvik adımının sinyalini vererek, COVID sonrası dolambaçlı bir toparlanmanın ortasında ekonomi için politika desteğini artırma sözü vermelerinin ardından %3,4 yükseldi.

Saxo Markets stratejistleri, toplantının sonuç bildirgesinin sınırlı taahhütlerle ekonomik teşviklere temkinli bir yaklaşımı yansıttığını belirterek, ekonominin karşılaştığı zorlukların açıkça kabul edilmesini hafif bir yükseliş işareti olarak değerlendirdi.

Çin'in emlak piyasası yatırımcılar arasında endişe kaynağı olmaya devam ederken, Çin'in emlak sektöründeki hisse senetleri ve tahviller, ülkenin en büyük iki geliştiricisinde nakit sıkışıklığı korkusuyla Pazartesi günü yaklaşık sekiz ayın en düşük seviyelerine geriledi.

Devlet haber ajansı Xinhua Pazartesi günü geç saatlerde yaptığı açıklamada, Çin'in emlak piyasasındaki arz ve talep ilişkisindeki "önemli değişikliklere" yanıt olarak emlak politikalarını zamanında ayarlayacağını ve optimize edeceğini söyledi.

HSBC'de Büyük Çin ekonomisti olan Erin Xin, raporun emlak politikalarında daha fazla ince ayar yapılmasının yanı sıra sektör için daha destekleyici bir ton anlamına gelebileceğini söyledi.

Xin "Politika yapıcıların finansal riskler konusunda temkinli olmaya devam edeceğine inanıyoruz, ancak sektörün istikrara kavuşmasına yardımcı olmak için daha fazla politika desteği sağlayabilirler." şeklinde konuştu.

Anakara geliştiricilerinden oluşan bir endeks (.HSMPI) Salı günü %10,5 artış gösterdi.

Döviz piyasasında, offshore Çin yuanı %0,4 güçlenerek dolar başına 7,1573 seviyesine yükseldi.

ABD para birimini altı büyük rakibi karşısında ölçen dolar endeksi %0,108 gerilerken, Japon yeni %0,07 artışla dolar başına 141,36 seviyesine yükseldi.

Euro, Pazartesi günü yapılan bir anketin Euro bölgesi iş faaliyetlerinin Temmuz ayında beklenenden çok daha fazla daraldığını göstererek resesyon endişelerini yeniden alevlendirmesinin ardından seansın başlarında iki haftanın en düşük seviyesi olan 1,1059 doları görerek %0,11 artışla 1,1074 dolara yükseldi.

Piyasalar Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) Perşembe günü faiz oranlarını 25 baz puan artırmasını bekliyor ancak bundan sonra ne olacağını göreceğiz.

Pazartesi günü yakından takip edilen bir ankete göre, Amerika Birleşik Devletleri'nde ticari faaliyetler Temmuz ayında son beş ayın en düşük seviyesine gerileyerek hizmet sektöründeki büyümenin yavaşlamasına neden oldu.

Yavaşlama, enflasyonu düşürmek için faaliyetlerin soğumasını görmek isteyen Fed'de olumlu karşılanabilir.

Politika yapıcıların Çarşamba günü faizleri 25 baz puan artırması beklenirken, yatırımcılar ve ekonomistler bu artışın Fed'in mevcut sıkılaştırma döngüsündeki son artış olmasını bekliyor.

Enerji piyasasında, ABD ham petrolü %0,17 artışla varil başına 78,87 $'a yükselirken, Brent %0,12 artışla 82,84 $'da kaldı.

Spot altın %0,4 artışla ons başına 1.961,43$'a yükseldi.

ABD buğday vadeli işlemleri Salı günü beş ayın en yüksek seviyesine ulaşarak, Rusya'nın Ukrayna limanlarına ve tahıl altyapısına yönelik saldırılarının ardından uzun vadeli küresel arz ve gıda güvenliğine ilişkin endişeleri tetikleyen kazanımlarını genişletti.

İlgili Haberler