Aรงฤฑlฤฑลฤฑn ardฤฑndan Stoxx Europe 600 gรถsterge endeksi yรผzde 0,54 azalarak 406 puan ve Almanya’da DAX 40 endeksi yรผzde 0,72 deฤer kaybederek 12.650 puan oldu.
Fransa’da CAC 40 endeksi yรผzde 1,1 azalฤฑลla 6.014 puanda, ฤฐspanya’da IBEX 35 endeksi yรผzde 0,41 deฤer kaybฤฑyla 7.953 puanda ve ฤฐtalya’da MIB 30 endeksi yรผzde 0,89 gerileyerek 21.913 puanda bulunuyor.
Geรงen haftanฤฑn son iลlem gรผnรผnde, yรผzde 0,2 artฤฑลla 1,0020′ seviyesinden gรผnรผ tamamlayan avro/dolar paritesi, ลu dakikalarda รถnceki kapanฤฑลฤฑnฤฑn yรผzde 0,4 altฤฑnda 0,9970’ten iลlem gรถrรผyor.
Cuma gรผnรผ, 1,1350 ile 37 yฤฑlฤฑn en dรผลรผk seviyesini test eden sterlin/dolar paritesi, ลu sฤฑralarda 1,1390 seviyesinde iลlem gรถrรผyor.
Analistler, geรงtiฤimiz hafta kรผresel รงapta enflasyon ve resesyon endiลelerinin artmasฤฑ ile pay piyasalarฤฑnda azalan risk iลtahฤฑnฤฑn, bu hafta ABD Merkez Bankasฤฑ (Fed) ve ฤฐngiltere Merkez Bankasฤฑ’nฤฑn (BoE) faiz artฤฑrฤฑmlarฤฑna devam edeceฤi beklentileri ile devam ettiฤini sรถyledi.
Avrupa’da sรผregelen enerji krizine tarฤฑmsal รผretimde belirgin dรผลรผลe neden olabilecek gรผbre tedariki problemlerinin de eklendiฤini ifade eden analistler, Avrupa Birliฤi (AB) yaptฤฑrฤฑmlarฤฑ nedeniyle bu krize cevap veremediฤini belirten Rusya’nฤฑn, Birleลmiล Milletler’e 300 bin tonluk gรผbrenin serbest bฤฑrakฤฑlmasฤฑ รงaฤrฤฑsฤฑnda bulunduฤunu hatฤฑrlattฤฑ.
Analistler, bugรผn veri gรผndeminin sakin ve ฤฐngiltere’de piyasalarฤฑn resmi tatil nedeniyle kapalฤฑ olduฤunu belirterek, enerji konusundaki geliลmelerin gรผndemin odaฤฤฑndaki yerini koruduฤunu bildirdi.







