Aรงฤฑlฤฑลฤฑn ardฤฑndan Stoxx Europe 600 gรถsterge endeksi yรผzde 0,19 dรผลรผลle 468,44 puan, Almanya’da DAX 30 endeksi yรผzde 0,83 azalฤฑลla 15.396 puan oldu.
ฤฐngiltere’de FTSE 100 endeksi yรผzde 0,32 azalฤฑลla 7.531 puanda, Fransa’da CAC 40 endeksi yรผzde 0,05 artฤฑลla 7.027 puanda, ฤฐspanya’da IBEX 35 endeksi yรผzde 0,25 dรผลรผลle 8.685 puanda ve ฤฐtalya’da MIB 30 endeksi 0,27 deฤer kaybฤฑyla 26.810 puanda bulunuyor.
Avro/dolar paritesi, 1,1133 seviyesinden iลlem gรถrรผyor.
Analistler, ABD Merkez Bankasฤฑ’nฤฑn (Fed) faiz artฤฑrฤฑmlarฤฑna mart ayฤฑnda baลlanacaฤฤฑ sinyali vermesi ve Fed Baลkanฤฑ Jerome Powell’ฤฑn enflasyonda yukarฤฑ yรถnlรผ risklerin sรผrdรผฤรผne iลaret etmesi, ilk artฤฑrฤฑmฤฑn 50 baz puan yapฤฑlacaฤฤฑ beklentilerini gรผรงlendirdiฤini sรถyledi.
Bankanฤฑn her toplantฤฑda faiz artฤฑrฤฑmฤฑna gidebileceฤi gรถrรผลleri de gรผndeme geldiฤini belirten analistler, ลu aลamada 2022 yฤฑlฤฑnda toplamda 5 faiz artฤฑrฤฑmฤฑ fiyatlandฤฑฤฤฑnฤฑ kaydetti.
Rusya Ukrayna’ya saldฤฑrma niyetinde olmadฤฑklarฤฑnฤฑ belirtirken, ABD Rusya’nฤฑn Ukrayna sฤฑnฤฑrฤฑna yakฤฑn bรถlgelere ve Belarus’a yaptฤฑฤฤฑ askeri yฤฑฤฤฑnaฤฤฑnฤฑ daha da artฤฑrdฤฑฤฤฑnฤฑ sรถyledi.
Avrupa Birliฤi’nden Rusya’ya karลฤฑ Kuzey Akฤฑm 2 projesinin iptali dahil her seรงeneฤin masada olduฤu aรงฤฑklamasฤฑ gelirken ABD, Birleลmiล Milletler Gรผvenlik Konseyini toplantฤฑya รงaฤฤฑrdฤฑ.
Avrupa’da jeopolitik riskler, enflasyon kaygฤฑlarฤฑ ve enerji tedarikine iliลkin geliลmelerle hafta baลฤฑnda sert dรผลen pay piyasalarฤฑ, dรผn bankacฤฑlฤฑk endeksi รถncรผlรผฤรผnde yรผkseldi.
Bankacฤฑlฤฑk endeksindeki yรผkseliลte, Deutsche Bank’ฤฑn geรงen yฤฑl 2,5 milyar avro ile son 10 yฤฑlฤฑn en yรผksek net karฤฑnฤฑ aรงฤฑklamasฤฑ etkili oldu.
Bugรผn, Almanya’da bรผyรผme, Avro Bรถlgesi’nde tรผketici gรผven endeksi, ABD’de kiลisel gelir ve harcamalar verilerinin takip edileceฤini belirten analistler, teknik aรงฤฑdan BIST 100 endeksinde 1.880 seviyesinin destek, 2.050 puanฤฑn direnรง konumunda bulunduฤunu bildirdi.







