Avrupa LNG ithalatı 5 ayın zirvesine yakın

Avrupa LNG ithalatı 5 ayın zirvesine yakın

Avrupa LNG ithalatı 5 ayın en yüksek seviyesine yaklaştı.

A+A-

Kpler gemi takip verilerine göre, Avrupa ve Türkiye'ye yapılan LNG teslimatları geçen hafta bir önceki yedi günlük döneme kıyasla %2,2 artışla 3 milyar mᶟ'e yükseldi. Bu rakam son beş ayın en yüksek ikinci haftalık arz seviyesi olarak kaydedildi.

Montel-Foreks'in haberine göre nihai varış noktaları, zamanlama ve hacimler değişse de LNG arzı bu hafta 2,9 milyar mᶟ ile yüksek bir seviyede kalacak.

Ekim ayı ithalatı, Avrupa'daki zayıf talebe rağmen aylık %27 artışla yaklaşık 9,7 milyar mᶟ'e ulaşan arzla Mayıs ayından bu yana en yüksek aylık seviyesine ulaşma yolunda ilerliyor.

Yüzer depolama küresel olarak birikmeye devam ederek Avrupa'daki güçlü ithalata katkıda bulunuyor, ancak Aralık ayındaki kontango dar kalmaya devam ediyor ve kıta çapında daha fazla enjeksiyonu teşvik ediyor.

Kpler verilerine göre küresel yüzer depolama, geçen hafta 2,4 milyar mᶟ seviyesinde iken haftalık bazda artarak bu yıl şimdiye kadarki en yüksek seviye olan 2,9 milyar mᶟ düzeyine yaklaştı. Ancak Avrupa'da dolaşan gemilerin sayısı geçen haftaya göre azaldı.

LNG fiyatlarının neredeyse dokuz ayın en yüksek seviyesine ulaşmasının ardından Asya'daki zayıf talep ve Avrupa merkez fiyatları arasındaki dar fark nedeniyle sıvı yakıt arzı sağlıklı kalmaya hazırlanıyor.

Ayrıca Çin'in LNG talebi zayıf kalmaya devam edebilir. Avustralya merkezli ANZ bankası, “Trader’lar artan Rus gazı arzının Çin'in LNG ithalat talebini sınırlayacağından endişe ediyor” ifadelerini kullanıyor.

Yıllık 5,2 milyar metreküp LNG üretim kapasitesine sahip Endonezya'daki Tangguh Treni 3'ün devreye alınmasının ardından Pasifik Havzasında da daha fazla arz bulunuyor. Tesis hâlihazırda toplam tesis kapasitesini yılda 15,5 milyar mᶟ’e çıkaran iki ünite işletiyor.

Avrupa Gaz Altyapısı (Gas Infrastructure Europe) verilerine göre, Avrupa gaz depoları en son %98 dolulukta kaydedildi ve LNG stokları %64 doluluğa ulaştı.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler