Avrupa uçuşlarına grev darbesi: Seyahate çıkacaklara önemli uyarı

Avrupa uçuşlarına grev darbesi: Seyahate çıkacaklara önemli uyarı

Avrupa genelinde yoğun olarak görülen grevler havalimanlarını sardı. Peki hangi ülkede ne zaman grev yapılacak?

A+A-

Avrupa havalimanları, yolcu sayılarının küresel olarak pandemi öncesi seviyelere ulaşması ve havayolu ile havalimanı çalışanlarının ücret görüşmelerini sürdürmesi nedeniyle yoğun bir yaz döneminin daha ortasında.

Geçtiğimiz yıl Avrupa'nın en yoğun sezonunun iptallerle sarsılması ve havalimanlarında kaosa neden olmasının ardından seyahat sektörü aksaklıklara karşı alarmda. Avrupa hava sahasını yöneten Eurocontrol'ün uyarılarına göre, bu yaz hava trafik kontrol sorunları zayıf nokta olacak gibi görünüyor.

Eurocontrol

Pan-Avrupa kuruluşu Eurocontrol sendikalarından biri 7 Temmuz'da yaptığı açıklamada, Avrupa hava sahasındaki trafiği denetleyen Ağ Yöneticisi Operasyon Merkezi'nde altı aylık bir süre boyunca endüstriyel eylem yapılabileceğini duyurdu. Sendika grev için belirli bir tarih belirlemedi.

Belçika

Belçika'daki Ryanair pilotları, sendikalarının 7 Temmuz'da yaptığı açıklamaya göre, daha yüksek ücret ve daha iyi çalışma koşulları talebiyle 15-16 Temmuz'da greve gidecek. Grev Charleroi havaalanından yaklaşık 140 uçuşu etkileyebilir, ancak kaç pilotun katılacağı ve kaç uçuşun iptal edilmesi gerekeceği henüz belli değil.

Britanya

Unite sendikasının 14 Temmuz'da yaptığı açıklamaya göre, İngiltere'nin 2 numaralı havalimanı Gatwick'te çalışan ve aralarında yer personeli, bagaj taşıyıcıları ve check-in görevlilerinin de bulunduğu yaklaşık 950 işçi, ücret anlaşmazlığı nedeniyle 28 Temmuz-1 Ağustos ve 4-8 Ağustos tarihleri arasında greve gidecek.

Hava trafik kontrolündeki gecikmelerle ilgili endişeler EasyJet'in 10 Temmuz'da yaz uçuş programının %2'sini iptal etmesine yol açarak 180.000 müşterinin tatil planlarını etkiledi. Havayolu, Temmuz ve Ağustos aylarının geri kalanında çoğunluğu Gatwick'ten olmak üzere 1.700 uçuşunu iptal etti.

Birmingham Havalimanı'nda yaklaşık 100 güvenlik görevlisi ve terminal teknisyeni 18 Temmuz'dan itibaren sürekli grev eylemine başlayacak. Unite, grevlerin havalimanının güvenlik ve terminal bakımını ciddi şekilde etkileyeceğini ve uçuş gecikmelerine yol açacağını söyledi.

Fransa

Fransa'da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un emeklilik yaşını yükseltme planıyla bağlantılı olarak tekrarlanan hava trafik kontrol (ATC) grevleri, ülke genelinde gecikmelere ve sınırlı uçuşlara yol açarak Avrupa'da daha fazla hava sahası sıkışıklığına neden oldu.

Avrupa Komisyonu'ndan üst uçuşları grev kesintilerinden korumasını isteyen Ryanair, Haziran ayında çoğunlukla Fransız ATC grevleri nedeniyle 900'den fazla uçuşunu iptal etti.

İtalya

Çok sayıda sendika, yeni bir toplu sözleşme görüşmeleri ile ilgili olarak 15 Temmuz'da ülke çapında bir havalimanı personeli grevi çağrısında bulundu. Hava trafik kontrolörleri, bagaj görevlileri ve check-in personeli ile Vueling'in İtalyan pilotları yerel saatle 10.00 ile 18.00 arasında greve gidecek. Malta Air pilotları ve uçuş görevlileri de öğle saatlerinden itibaren dört saat süreyle greve katılacak.

İtalyan medyasına konuşan Ulaştırma Bakanı Matteo Salvini, şirketler ve işçilerin müzakerelere devam etmek üzere bir sonraki hafta bir araya geleceğini söyledi.

Hava trafik kontrol şirketi ENAV, sektör yönetmeliklerinde öngörülen yaz muafiyeti nedeniyle 27 Temmuz - 5 Eylül tarihleri arasında İtalyan hava taşımacılığı sektöründe grev yapılmayacağını doğruladı.

Portekiz

Sivil havacılık uçuş personeli sendikası SNPVAC tarafından yapılan açıklamada, Easyjet'in 21-25 Temmuz tarihlerinde gerçekleştireceği kabin personeli grevi öncesinde Portekiz'e gelen ya da Portekiz'den giden 350 uçuşunu iptal ettiği belirtildi. Bu, sendikanın yılbaşından bu yana gerçekleştirdiği üçüncü grev olacak.

İspanya

Iberia Regional Air Nostrum'da 27 Şubat'tan bu yana her Pazartesi ve Cuma grev yapan pilotlar, ücret anlaşmazlığı nedeniyle 6 Haziran'dan itibaren günlük süresiz greve gitti. Iberia, 14 Temmuz itibariyle web sitesinde bazı uçuş rotalarının etkilenebileceğini söyledi.

İlgili Haberler