S&P 500 için sırada ne var? Düşüş trendi kapıya dayandı mı?

S&P 500 için sırada ne var? Düşüş trendi kapıya dayandı mı?

ABD borsalarında hisse senetleri güçlü kalmayı sürdürüyor ve yatırımcılar da korkusuz görünüyor. Peki S&P 500 için sırada ne var?

A+A-

S&P 500 ve Nasdaq Bileşik Cuma öğleden sonra kırmızıya kayarken, her ikisi de Perşembe günü 52 haftanın en yüksek seviyelerine ulaştı ve haftayı sırasıyla %2,3 ve %3,1'lik kazançlarla kapatmaya devam ediyor.

Perşembe günü piyasalar enflasyondaki gevşemeye sevindi ve Fed'in ekonomiye ciddi zarar vermeden önce faiz artırımlarını durdurabileceğine dair umut verdi. 

Yardeni Araştırma Başkanı Ed Yardeni, "Yatırımcılar son aylarda Fed'in para politikasını sıkılaştırmasına karşı ekonominin dirençli olduğunu kanıtlaması ve enflasyonun ılımlı seyretmeye devam etmesiyle korkulu durumdan korkusuz duruma geçtiler" şeklinde konuştu.

"Korkusuzluklarını, Investors Intelligence haftalık borsa duyarlılığı anketindeki ayıların yüzdesiyle yüksek korelasyon gösteren S&P 500 VIX'te görebiliriz" diyen Yardeni yatırımcı endişesini ölçmek için sıklıkla kullanılan volatilite endeksine atıfta bulunuyor ve "Her ikisi de pandemi öncesi düşük seviyelere inmiş durumda." sözlerini kaydediyor.

Perşembe günü hem S&P 500 hem de Nasdaq Composite Nisan başından bu yana en yüksek seviyelerinden kapandı ve her ikisi de bu yıl şimdiye kadar yüzde olarak çift haneli artış gösterdi. Hisse senetleri pahalı görünse de, yatırımcılar faiz oranlarındaki düşüşün sonunda destekleyeceği kârlara odaklanmaktan mutlu görünüyor. Bazı analistler, en büyük hisse senedi kazananlarının bile henüz buharlarının tükenmediğini savunuyor.

Yardeni, "Herkes bu kadar yükselişte olduğuna göre, karşıt bir bakış açısıyla tekniklerin giderek daha riskli göründüğü sonucuna varmalıyız" diyor. Yardeni, S&P 500'ü son 50 gündeki ortalama kapanış fiyatı olan 4.250'ye yaklaştıracak "mini bir düzeltmeyi memnuniyetle karşılayacağını" belirtiyor. Bu da piyasanın bir "erime" senaryosundan, yani hisse senetlerinin temel değerlerden ziyade kaybetme korkusu gibi psikolojik faktörler tarafından yukarı itildiği bir senaryodan kaçınmasını sağlayabilir. Endeks Cuma günkü son işlemlerde 4,510 civarındaydı.

Bununla birlikte Yardeni, verilerin yatırımcı iyimserliğini destekleyen dezenflasyonist bir yumuşak iniş durumunda olduğumuzu doğrulamaya devam ettiğini kabul ediyor. Şimdilik, S&P 500 için yılsonu hedefini 4.600'de, yani endeksin Perşembe günü kapandığı yerin sadece %2 üzerinde tutuyor.

Bu, 2023'ün yukarı yönlü büyük hareketi göz önüne alındığında yetersiz görünebilir, ancak pek çok kişinin olması gerektiğini savunduğu gibi yılın ikinci yarısında hisse senetlerinin sönmesinden daha iyidir.

İlgili Haberler