BAE kara para aklama suçlamasıyla en büyük altın rafinerisini kapattı

BAE kara para aklama suçlamasıyla en büyük altın rafinerisini kapattı

Birleşik Arap Emirlikleri, en büyük altın rafinerilerinden birinin akreditasyonunu, sahiplerinin kara para akladıkları iddia edilen kişilerle bağlantıları olduğu endişesiyle askıya aldı.

A+A-

Dubai'de 30 yılı aşkın bir süredir faaliyet gösteren Emirates Gold DMCC, bir hükümet web sitesine göre geçen hafta BAE'nin İyi Teslimat Listesi'nden kaldırdı.

Kararın arkasındaki düşünceyi bilen kişilere göre, Ekonomi Bakanlığı'nın başkanlık ettiği Emirates Külçe Altın Komitesi, rafineriyi, sahiplerinin kara para akladıkları iddialarıyla bağlantılı olduğu endişeleri nedeniyle kaldırdı. Komiteden bir yetkili yaptığı açıklamada belirli vakalar hakkında yorum yapamayacağını ancak akredite üyelerden en yüksek uluslararası standartları uygulamalarını beklediklerini söyledi.

Birleşik Krallık başkentinin değerli metaller piyasasını düzenleyen Londra Külçe Piyasası Birliği de Cuma günü aynı yolu izledi ve bir durum tespiti incelemesinin ardından rafinerinin bağlı kuruluş üyeliğini askıya aldı. Birlik, ayrıntı vermeden "kural ihlallerini çok ciddiye aldığını" söyledi.

Emirates Gold sözcüsü bu hafta başında yaptığı açıklamada, şirketin sorumlu kaynak kullanımı ve kara para aklamanın önlenmesi konusunda en yüksek endüstri standartlarına göre faaliyet gösterdiğini ve bunu gösteren uzun bir uyum denetim geçmişine sahip olduğunu söyledi. Sözcü, yetkililerle ilgili her türlü konunun gizli kalacağını söyledi.

BAE'nin kararını bilen kişilere göre Emirates Gold'un nihai intifa hakkı sahiplerinden ikisi Zimbabveli işadamları Simon Rudland ve Howard Baker'ın akrabaları. Bu yılın başlarında Al Jazeera tarafından hazırlanan bir belgeselde bu iki kişinin BAE'nin altın sektörü aracılığıyla kara para aklama işine karıştıkları iddia edilmişti. Belgeselde bu kişilerle bağlantılı olarak BAE'deki herhangi bir rafinerinin adı verilmemişti.

Rudland, Al Jazeera belgeseline verdiği yanıtta kara para aklama işine karıştığını reddetti. Baker, yorum yapması istendiğinde kanala yanıt vermedi.

Bloomberg'in Rudland ve şirketi Gold Leaf Tobacco'ya gönderdiği e-posta ve telefonlar cevapsız kaldı. Baker'a yorum için ulaşılamadı.

BAE'nin altın ticaretinin en ünlü isimlerinden birinin faaliyetlerinin askıya alınması, yetkililerin sektördeki yasa dışı uygulamalara yönelik şüpheleri azaltmasıyla birlikte geldi. Körfez ülkesi kara para aklamayı engellemek için yeni ve sert yasalar uyguluyor ve yasalara uymayan firmalara büyük para cezaları kesiyor.

BAE, en iyi firmalar için bir standart olarak İyi Teslimat listesini oluşturdu. Bu akreditasyonu sürdürmek için rafinerilerin kara para aklamayı önleme ve sorumlu kaynak kullanımı yasalarına uyduklarından emin olmak amacıyla yıllık denetimlerden geçmeleri gerekiyor.

Altın sektörünün temizlenmesi, BAE'nin geçen yıl bir kara para aklama gözlemcisi tarafından izleme listesine alınmasının ardından mali itibarını düzeltme çabasının bir parçası. Paris merkezli Mali Eylem Görev Gücü, ülkeyi "gri listesine" eklemeden önce BAE'nin altın endüstrisini endişe kaynağı olarak adlandırdı.

Konuyla ilgili bilgi sahibi kişilere göre Emirates Gold, Irak doğumlu değerli metaller tüccarı olan kurucusu Mohamad Shakarchi'nin 2021 yılında ölümünün ardından geçen yıl Rudland ve Baker'ın akrabalarının da dahil olduğu bir konsorsiyuma satıldı.

Firma, ülkenin İyi Teslimat akreditasyonuna sahip BAE merkezli üç rafineriden biri olarak Orta Doğu'nun en büyük altın pazarında en iyi oyuncu haline geldi. Diğer akreditasyon programları da ülkedeki diğer rafineriler tarafından kullanılıyor.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler