Petrol fiyatları son 11 haftanın en yüksek seviyesinden döndü

Petrol fiyatları son 11 haftanın en yüksek seviyesinden döndü

Petrol, tüccarların karlarını sınırlaması ve emtianın 200 günlük hareketli ortalamasının daha fazla ilerlemeye yine bir engel oluşturmasıyla 11 haftanın en yüksek seviyesinden düştü.

A+A-

Hem West Texas Intermediate hem de Brent, Afrika'daki arz kesintileri ve Rusya'dan sevkiyatların azalmasının piyasayı sıkılaştırmasıyla üst üste üçüncü haftasını da kazançla geçirmeye hazırlanıyor.

WTI vadeli kontratları bu hafta yaklaşık %2 artışla seansı varil başına 75$ civarında tamamladı. ABD gösterge endeksi Ağustos ayından bu yana 200 günlük eşiğini aşmadı, ancak vadeli işlemler Nisan ayında buna çok yaklaşmıştı. Brent, varil başına 80 doların altına yerleşti.

CIBC Private Wealth'te kıdemli bir enerji tüccarı olan Rebecca Babin, "Ham petrol önemli bir dirençle karşılaştığı için bugün alım satım işlemlerini teknikler yönlendiriyor" dedi.

ICAP enerji uzmanı Scott Shelton, ABD'nin bazı bölgelerindeki zayıf rafinaj marjlarının da duyarlılığı azalttığını ve makro sinyaller iyileşse bile fiyatların direnci aşmasını zorlaştırdığını söyledi.

Yine de tüccarlar, Cuma günkü kayıpların hem teknik hem de temel açıdan muhtemelen geçici olduğunu söyledi.

StoneX Group'ta piyasa analisti olan Fawad Razaqzada, "Fiyatların birkaç günlüğüne 200 günlük ortalamanın altında konsolide olması, biraz enerji kazanmak ve daha sonra yükselişe geçmek için kötü bir şey olmayabilir" dedi.

Bu hafta başındaki yükseliş kısmen arz kesintilerinden kaynaklandı. Protestocular Perşembe günü geç saatlerde Libya'nın önemli petrol sahalarından Sharara'yı kapatırken, daha küçük olan El Feel sahasındaki üretim de günün erken saatlerinde durduruldu. Bu arada, Nijerya'daki Forcados petrol terminalinden akışlar olası bir sızıntıyı kontrol etmek için askıya alındı. Bu durum, Rusya'nın üretimini azaltması gereken tarihten dört ay sonra petrol akışının nihayet azalmaya başladığına dair işaretlerin ardından geldi.

A/S Global Risk Management Ltd. araştırma müdürü Arne Lohmann Rasmussen, yatırımcıların Federal Rezerv'in faiz oranlarına ilişkin bir sonraki hamlesini ve Rus ham petrol fiyatlarının tavan seviyesinin üzerine çıkmasının ardından G-7 politika yapıcılarının olası tepkisini yakından izleyeceğini söyledi.

İlgili Haberler