Avustralya, 12 yıl sonra ilk faiz artırımına hazırlanıyor

Avustralya, 12 yıl sonra ilk faiz artırımına hazırlanıyor

Avustralya merkez bankasının (RBA) 2010'dan bu yana ilk kez faiz oranlarını yükseltmesi bekleniyor.

A+A-

Avustralya merkez bankasının (RBA) 2010'dan bu yana ilk kez faiz oranlarını yükseltmesi bekleniyor. Yapılan ankete göre 21 ekonomistin 18'i, Merkez Bankası'nın bu Salı yapacağı toplantısında politika faizi olan nakit oranını artıracağını tahmin ediyor.

Bunlardan 13'ü, 15 baz puanlık bir artışla %0.25'e -- para piyasalarıyla aynı şekilde - ve beşi de 40 baz puanlık büyük bir artışla %0.5'e ulaşıyor. Geri kalanı, Commonwealth Bank of Australia da dahil olmak üzere değişim beklemiyor.

21 Mayıs seçimlerinden üç haftadan kısa bir süre önce bir sıkılaştırma döngüsü başlatmanın, merkez sağ hükümetinin güçlü ekonomik sicili üzerinde kampanya yürüten Başbakan Scott Morrison için bir darbe olacağı bildirildi.

Seçim zaferi hedefinin merkezinde, muhafazakar bir yönetim altında faiz oranlarının ve vergilerin her zaman daha düşük olacağı yer alıyor.

RBA'nın en son oranları bir seçim kampanyası sırasında, 2007 yılında artırdığında, zamanın Başbakanı John Howard seçim yenilgisinden merkez bankasını sorumlu tutmuştu. Kamuoyu yoklamaları, muhalefetteki İşçi Partisi'nin önümüzdeki ay yapılacak seçimleri kazanacağını gösteriyor.