Avustralya'da enflasyon son 13 ayın en düşük seviyesinde

Avustralya'da enflasyon son 13 ayın en düşük seviyesinde

Avustralya'da tüketici enflasyonu son 13 ayın en düşük seviyesine inerek faiz oranlarında duraklama ihtimalini güçlendirdi.

A+A-

Avustralya'da tüketici enflasyonu Mayıs ayında akaryakıttaki keskin düşüşün etkisiyle son 13 ayın en düşük seviyesine gerilerken, çekirdek enflasyon ölçütü de Temmuz ayında faiz oranlarının tekrar yükselmek zorunda kalmayabileceğinin bir işareti olarak geriledi.

Avustralya İstatistik Bürosu'nun Çarşamba günü açıkladığı verilere göre aylık tüketici fiyat endeksi (TÜFE) Mayıs ayına kadar olan yılda %5,6 artarak geçen yılın Nisan ayından bu yana en küçük artışı kaydetti.

Bu oran bir önceki ayki %6,8'e göre düşüş göstermiş ve %6,1 olan piyasa tahminlerinin oldukça altında kaldı.

Aylık bazda TÜFE Mayıs ayında %0,4 düşmüştür. TÜFE'nin çekirdek kırpılmış ortalama ölçüsü yıllık %6,1 artarak son yedi ayın en düşük seviyesine geriledi ve Nisan ayındaki %6,7 seviyesinden tekrar düştü.

Yatırımcılar Avustralya dolarını %0,8 düşüşle 0,6632 dolara çekerken, piyasalar Temmuz ayında %30 olasılıkla daha düşük bir artış ihtimalini fiyatlamaya başladı ve faiz oranlarının %4,6 yerine %4,35'te zirve yapma olasılığının daha yüksek olduğuna bahse girdi.

Avustralya Merkez Bankası geçen yılın Mayıs ayından bu yana faiz oranlarını 400 baz puan artırarak %4,1'e yükseltti, ancak enflasyona yönelik yukarı yönlü riskler nedeniyle merkez bankası son aylarda şahin bir ton benimseyerek daha fazla faiz artışının gerekebileceği uyarısında bulundu.

IG'de piyasa analisti olan Tony Sycamore, "Rakam, ekonomistlerin %6,9 ile %5,6 arasında değişen beklenti aralığının en alt sınırında yer alıyor ve RBA'nın Temmuz ayında ve muhtemelen sonrasında faiz artışları serisini durdurması için yeterince yumuşak" dedi.

Çarşamba günü açıklanan verilere göre konut fiyatlarındaki %8,4'lük artış ile gıda ve alkolsüz içeceklerdeki %7,9'luk artış en önemli etkenler oldu. Otomotiv yakıtı fiyatlarındaki %8,0'lık düşüş bu artışı dengeledi.

Gelecek hafta bir duraklama ihtimaline karşı, yakından izlenen, dalgalanmalar ve tatil seyahatleri hariç fiyat ölçümü %6,5'ten sadece %6,4'e yavaşladı ve gişe rekorları kıran bir istihdam raporu daha fazla faiz artışı için bahisleri yükseltti.

Capital Economics'in kıdemli ekonomistlerinden Marcel Thieliant, "İşgücü piyasası hala çok sıkı, birim işgücü maliyeti büyümesi artıyor ve konut piyasası bir intikamla geri dönüyor, Banka'nın önümüzdeki hafta bir faiz artırımı daha yapacağından şüpheleniyoruz" dedi.

Bu haber toplam 664 defa okunmuştur
İlgili Haberler