Avustralya'nın emtia ihracatı 300 milyar doları gördü rekor kırdı

Avustralya'nın emtia ihracatı 300 milyar doları gördü rekor kırdı

Avustralya'nın kaynak ve enerji ihracatı, sona eren mali yılda %9 artışla 300 milyar dolarlık rekor bir seviyeye ulaştı, ancak bazı enerji fiyatlarının Ukrayna işgalinden önceki seviyelere gerilemesi nedeniyle önümüzdeki iki yıl içinde düşmesi bekleniyor.

A+A-

Ukrayna'daki savaş nedeniyle enerji fiyatlarındaki artış ve ABD dolarındaki yükseliş, enerji ihracatının bir yıl önceki rekorunu aşmasına yardımcı oldu. Ancak faiz artışlarının büyük Batı ülkelerinde ekonomik büyümeyi yavaşlatması ve arzın artmasıyla fiyatlar düştü.

Hükümetin üç ayda bir yayınladığı bir rapora göre Avustralya'nın emtia ihracat gelirleri bu mali yılda %15 azalarak 390 milyar A$'a (Avustralya Doları), bir sonraki yıl ise 344 milyar A$'a düşecek.

Bu mali yılda termal kömür ihracat gelirlerinin %40 düşüşle 38 milyar A$'a gerilemesini, sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ihracatının ise %27 düşüşle 68 milyar A$'a gerilemesini bekliyor.

Rapora göre, iki yılı aşkın süredir devam eden ticari engellemelerin ardından Çin'e termal kömür ihracatının yeniden başlaması, küresel olarak zayıflayan enerji talebinin dengelenmesine yardımcı olacak.

Rapora göre, Avustralya'nın en kârlı ihracatı olan demir cevheri ihracatı da Çin'de çelik talebinin düşmesi ve ülkenin yatırım odaklı büyümeden uzaklaşması nedeniyle azalma eğilimi gösterecek.

Rapora göre demir cevheri ihracatı bu mali yılda %11 düşüşle 110 milyar A$'a gerileyecek ve bir sonraki yıl 93 milyar A$'a düşecek.

Lityum ve kobalt gibi enerji geçiş metalleri olarak adlandırılan metallerin ihracatının 40 milyar A$'ın üzerinde kalacağı tahmin ediliyor. Bu rakam 2022 mali yılı için iki kattan fazla.

Raporda Avustralya'nın "zengin jeolojik rezervleri, maden çıkarma konusundaki uzmanlığı ve güvenilir bir enerji ve kaynak üreticisi ve ihracatçısı olarak sicili göz önüne alındığında" enerji dönüşümü için iyi bir konumda olduğu belirtildi.

(1 ABD doları = 1,5083 Avustralya doları)

İlgili Haberler