Bankalar için enflasyon muhasebesinden muaf tutulma ne anlama geliyor

Bankalar için enflasyon muhasebesinden muaf tutulma ne anlama geliyor

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, bankaların enflasyon muhasebesinden muaf tutulacağını açıkladı. Peki bu ne anlama geliyor

A+A-

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin enflasyona göre düzeltilmiş muhasebeye geçeceğini, ancak finans kuruluşlarının bu uygulamanın dışında tutulabileceğini söyledi.

Şirketlerin 2023 sonu bilançoları enflasyona göre ayarlanacak. Mevcut enflasyon tahminleri nedeniyle uygulamanın 2026'ya kadar devam etmesi bekleniyor.

Peki bankaların enflasyon muhasebesi dışında tutulması ne anlama geliyor. 

Şimşek, bir meclis komisyonuna yaptığı açıklamada, "Enflasyon muhasebesine geçeceğiz. Belki finansal kuruluşlar için bir istisna olacak ve onları uygulamaya dahil etmeyeceğiz. Ama onun dışında o uygulamaya geçeceğiz" dedi. Hazine'nin gelir idaresi bu ay enflasyon muhasebesine geçişi detaylandıran bir yönetmelik taslağı yayınladı.

Türkiye'de yıllık tüketici fiyatları enflasyonu Eylül ayında %61,53'e yükseldi. Son iki yılda şirketler banka hesaplarında para bırakmak yerine sabit kıymetler satın alarak kendilerini yüksek enflasyondan korumaya çalıştılar. Parasal olmayan duran varlıklara yönelen şirketlerin 2024 yılında daha yüksek kâr elde etmesi ve buna bağlı olarak daha yüksek vergi ödemesi bekleniyor.

Analistler, 2022'deki %366'lık artışın ardından bu yılın ilk yarısında ortalama kâr artışlarının %50'ye gerilediğini gören Türk bankalarının, enflasyona göre düzeltilmiş muhasebeye geçişten en olumsuz etkilenenler arasında yer alacağını belirtiyor.

 

İlgili Haberler