Barclays'ten Çin büyüme tahminine revizyon

Barclays'ten Çin büyüme tahminine revizyon

Gelecek sene ABD ve Avrupa'da resesyon bekleyen kurum ekonomistleri Çin'in 2023 yılı büyüme tahminini düşürdü.

A+A-

Barclays Çin'de Eylül ayında yüzde 4,5 olarak öngördüğü 2023 yılı büyüme tahminini yüzde 3,8'e düşürdü. Gerekçe ise Çin mallarına küresel talebin azalacak olması.

Hong Kong'taki Barclays ekonomistleri Jian Chang ve Yingke Zhou paylaştıkları bir notta gelecek yıl Çin'in ihracatının yüzde 2 -5 aralığında düşebileceğini belirtti. Önceki tahmin yüzde 1 artmasıydı.
Bu yıl Çin'in küresel ihracattan aldığı payın azaldığına dikkat çeken ekonomistler "Yabancı şirketler siparişlerini Çin'den Vietnam, Malezya, Bangladeş ve Hindistan gibi Asyalı komşularına kaydırmış görünüyor." değerlendirmesini yaptı.

Pandemi döneminde küresel tedarik zincirlerinin sıkıntılı olduğu dönemde dahi sağlık ürünleri ve elektronik talebinin etkisiyle ihracat, Çin ekonomisinin önemli sürükleyicisi olarak kalmaya devam etti.

Ülkenin ihracatı geçen sene dolar bazında yüzde 29,8 arttı. 2020'de artış yüzde 3,6 olmuştu. Ancak bu sene büyüme yavaşladı. Eylül itibariyle yıl başından bu yana ihracat yüzde 12,5 arttı.
Çin Gümrük Genel İdaresi'ne göre ülkede ihracat en son 2016 yılında düşmüştü.

Diğer bankalar da karamsar

Son birkaç ayda bazı diğer kurumlar da 2023 büyüme tahminlerini aşağı yönde revize etti. Nomura Kovid etkisi, zayıf ihracat ve emlak sektöründeki yavaş toparlanmayı gerekçe göstererek tahminini yüzde 5,1'den 4,3'e çekti.

Goldman Sachs da Eylül ayında ekonominin yeniden açılmasının erteleneceğini göz önüne alarak 2023 tahminini yüzde 5,3'ten yüzde 4,5'e düşürmüştü.

İlgili Haberler