Beklentiler doları yen ve euro karşısında güçlendirdi

Beklentiler doları yen ve euro karşısında güçlendirdi

Dolar, Japon yeni ve euro karşısında, borç tavanı sorunun çözüleceği beklentilerinin artmasıyla değer kazandı

A+A-

ABD'nin borç tavanıyla ilgili görüşmelerdeki olumlu ilerlemeler ve güçlü ekonomik verilere dayanan iyimserlik, doların cuma günü Japon yeni karşısında yaklaşık altı aylık, euro karşısında ise yedi haftalık en yüksek seviyeyi korumasına yardımcı oldu. Bu durum, 2023'te bir dizi ABD faiz indiriminin gerçekleşme ihtimalini düşürüyor.

Joe Biden'ın Demokrat müzakerecileri cuma günü, borç tavanının 31.4 trilyon dolara yükseltilmesi konusunda anlaşmaya varmak amacıyla Cumhuriyetçilerle görüşmelerde "istikrarlı bir ilerleme" kaydettiklerini belirtti. Başkan Biden ve Kongre'nin Cumhuriyetçi lideri Kevin McCarthy daha önce borç tavanını yükseltme konusundaki kararlılıklarını ifade etmişlerdi.

Bu gelişmeler, piyasaların ABD faiz oranlarının seyrine ilişkin beklentilerini gözden geçirmesine neden oldu. İşsizlik maaşı için yeni başvuruda bulunan Amerikalıların sayısının beklenenden daha fazla düşmesi ve hala sıkı bir işgücü piyasasının varlığı, Federal Rezerv'in önümüzdeki ay faiz oranlarını artırma ihtimalini güçlendirdi.

Dolar endeksi, son iki haftada %2,5 oranında artışla iki ayın en yüksek seviyesine çıktı. Yatırımcılar, Fed'in gelecek adımları konusunda beklentilerini hızla yeniden değerlendiriyor.

Yatırımcılar, ABD faiz oranlarının yıl sonunda %4,86'ya düşeceğine inanıyorlar. Bu oran, sadece iki hafta önce faizlerin %4.25'e düşeceği beklentisiyle karşılaştırıldığında, faiz indirimi ihtimalinin ne kadar azaldığını gösteriyor.

Dolar yen karşısında bir miktar değer kaybetti ancak genel olarak güçlü duruşunu korudu. Euro, sterlin karşısında düşüş yaşasa da, son yedi haftanın en düşük seviyesi olan 1.0773 dolarlık seviyede sabit kaldı.

Avustralya doları, emtia fiyatlarındaki artışla güçlendi ve %0.3'lük bir artışla 0.6644 dolara çıktı. Yeni Zelanda doları da %0.7'lik bir artışla 0.6258 dolara yükseldi.

Çin yuanı, toparlanmanın yavaşladığını gösteren verilere rağmen, dolar karşısında Aralık ayından bu yana en düşük seviyesi olan 7,0365 seviyesine geriledi. 

İlgili Haberler