ABD hükümetinin kapanmasından en çok kimler etkilenecek?

ABD hükümetinin kapanmasından en çok kimler etkilenecek?

ABD'de federal hükümetin kapanması söz konusu olursa pek çok devlet kuruluşunda işler duracak. İşte hükümetin kapanması halinde olacaklar...

A+A-

ABD'de Kongre'nin 1 Ekim'de başlayacak mali yıl için finansman sağlayamaması halinde ABD hükümet hizmetleri kesintiye uğrayacak ve yüz binlerce federal çalışana çalışmamaları söylenecek. Gerekli görülen işçiler çalışmaya devam edecek. Neredeyse hiçbir devlet çalışanına ödeme yapılmayacak.

Askeri

2 milyon ABD askeri personeli görev yerlerinde kalacak, ancak Pentagon'un 800.000 sivil çalışanının yaklaşık yarısı izinli sayılacak ve işi bırakma emri verilecek.

Kapanmadan önce imzalanan sözleşmeler devam edecek ve Pentagon ulusal güvenliği korumak için gerekli olan malzeme veya hizmetler için yeni siparişler verebilecek. Yenilemeler ya da uzatmalar da dahil olmak üzere diğer yeni sözleşmeler yapılmayacak. Boeing, Lockheed Martin ve eskiden Raytheon olarak bilinen RTX gibi savunma müteahhitlerine yapılacak ödemeler gecikebilir.

Enerji Bakanlığı'na bağlı Ulusal Nükleer Güvenlik İdaresi nükleer silahların bakımını yapmaya devam edecek.

Kolluk kuvvetleri

FBI, Uyuşturucuyla Mücadele İdaresi (DEA) ve diğer federal kolluk kuvvetlerindeki ajanlar görevlerine devam edecek ve cezaevi personeli çalışmaya devam edecek.

Gizli Servis ve Sahil Güvenlik de faaliyetlerine devam edecek ve çalışanların çoğu çalışmayı sürdürecek.

Federal Ticaret Komisyonu'nun tüketiciyi koruma çalışanlarının çoğu ve antitröst çalışanlarının yarısı işten çıkarılacak.

Sosyal güvenlik

Sosyal Güvenlik İdaresi emeklilik ve maluliyet yardımlarını vermeye devam edecek, ancak kurumun ödemelerdeki yıllık artış duyurusunu ertelemesi gerekebilecek. Medicare ve Medicaid sağlık programları kapsamında ödemeler de aynı şekilde devam edecek. Askeri gazilerin yardımları da 2021 acil durum planına göre sürecek.

Tarım Bakanı Tom Vilsack'a göre, Kadın, Bebek ve Çocuk programı aracılığıyla 7 milyon anneye sağlanan beslenme yardımları birkaç gün içinde kesilecek.

Ek Beslenme Yardım Programı (SNAP) aracılığıyla yapılan gıda yardımları Ekim ayında normal şekilde yapılacak, ancak bundan sonra etkilenebilir.

Milli parklar ve doğal kaynaklar

Ulusal parklar, anıtlar ve diğer alanlar halka kapalı olacak, ancak ziyaretçileri birçoğundan uzak tutmak mümkün olmayacak. Korucular işten çıkarılacak ve tuvaletler, yardım masaları ve diğer tesisler kapatılacak.

Bazı eyaletler, 2018-2019 kapanışında olduğu gibi, parkları ve diğer alanları açık tutmak için kendi paralarını kullanabilir.

Tarım Bakanlığı'nın 2020 acil durum planına göre, orman yangınlarıyla mücadele çalışmaları devam edecek, ancak ulusal orman arazilerindeki kereste satışları kısıtlanacak ve daha az rekreasyon izni verilecek.

Müzeler

National Mall'da yer alan Smithsonian müzeleri, Ulusal Hayvanat Bahçesi gibi, kapanmadan sonra yaklaşık bir hafta açık kalabilecek kadar paraya sahip. Bu sürenin sonunda müzeler halka kapanacak, ancak hayvanat bahçesi çalışanları hayvanlara bakmaya devam edecek.

Sınırlar ve iç güvenlik

Sınır Devriyesi ve göçmenlik uygulama ajanlarının çoğu, gümrük memurlarının çoğu gibi çalışmaya devam edecek. Yerel yönetimler göçmenleri barındırmak için yeni yardım alamayacak.

Siber Güvenlik ve Altyapı Güvenliği Ajansı, okulların, yerel yönetimlerin ve diğer kurumların fidye yazılımlarına karşı savunmalarına yardımcı olan güvenlik incelemelerini askıya alacak.

Federal mahkemeler

Federal mahkemelerin en az 13 Ekim'e kadar açık kalması için yeterli parası var. Bu tarihten sonra faaliyetler azaltılabilir. Yüksek Mahkeme de açık kalacak.

Eski Başkan Donald Trump aleyhindeki iki federal dava da dahil olmak üzere cezai kovuşturmalar devam edecek. Çoğu hukuk davası ertelenecek. Hükümetin dönüm noktası niteliğindeki Google antitröst davası devam edecek.

Kongre

Milletvekilleri, diğer federal çalışanlar gibi maaş çeklerini almaya devam edecekler. Çalışanlara ödeme yapılmayacak, ancak gerekli görülenlerin çalışması gerekecek.

Ulaşım

Son acil durum planlarına göre, havaalanı güvenlik görevlileri ve hava trafik kontrol çalışanlarının çalışması gerekecek, ancak devamsızlık bir sorun olabilir. Bazı havalimanları 2019'daki kapanma sırasında trafik kontrolörlerinin hastalanması üzerine faaliyetlerini askıya almak zorunda kalmıştı.

1.000 yeni hava trafik kontrolörünün eğitimi duracak ve sistemde personel eksikliği yaşanacak. Ulaştırma Güvenlik İdaresi, yoğun tatil seyahat sezonu öncesinde yeni havaalanı güvenlik görevlilerini işe alamayacak.

Beyaz Saray'a göre çevresel incelemeler ve izinler aksayacağı için bazı büyük altyapı projelerinde gecikmeler yaşanabilir.

Dış ilişkiler

ABD büyükelçilikleri ve konsoloslukları açık kalacak. Pasaport ve vize işlemleri, işlemleri karşılamak için yeterli ücret olduğu sürece devam edecek. Zorunlu olmayan resmi seyahatler, konuşmalar ve diğer etkinlikler kısıtlanacak.

Bazı dış yardım programlarında da para tükenebilir.

Bilim

Ulusal Sağlık Enstitüleri, Ulusal Bilim Vakfı ve Ulusal Oşinografi ve Atmosfer İdaresi (NOAA) gibi kurumlar fonları bittiğinde çalışanlarının çoğunu işten çıkaracağından bilimsel araştırmalar sekteye uğrayacak.

Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) Uluslararası Uzay İstasyonu'nu desteklemeye ve uyduları takip etmeye devam edecek, ancak 18.300 çalışanından 17.000'i işten çıkarılacak.

Patent ve ticari marka incelemeleri gibi hava tahminleri ve balıkçılık düzenlemeleri de devam edecek. Yeni ilaçların ve tıbbi cihazların testleri sürecek.

Federal İletişim Komisyonu (FCC) tüketiciyi koruma faaliyetlerini, ekipman incelemelerini ve TV ve radyo istasyonlarının lisanslanmasını askıya alacak. Telekomünikasyon sübvansiyonlarını dağıtmaya ve geniş bant haritalama çalışmalarına devam edecek.

Sağlık

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) hastalık salgınlarını izlemeye devam edecek, ancak kurum çalışanlarının yarısından fazlası işten çıkarılacağı için diğer halk sağlığı faaliyetleri zarar görebilecek.

Ulusal Sağlık Enstitüleri personelinin çoğunu işten çıkaracak ve tıbbi tedaviler için yeni klinik araştırmaları geciktirecek.

Askeri gazilere ve Amerikan yerlilerine yönelik sağlık hizmetleri devam edecek.

Tehlikeli atık sahaları ile içme suyu ve kimyasal tesislere yönelik denetimlerin çoğu durdurulacak.

Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından yapılan gıda güvenliği denetimleri gecikebilir.

Finansal düzenleme

Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) 4.600 çalışanının yaklaşık %90'ını işten çıkaracak ve çoğu faaliyetini askıya alarak acil durumlara müdahale edebilecek sadece iskelet bir personel bırakacak.

Benzer şekilde, Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu (CFTC) neredeyse tüm çalışanlarını işten çıkaracak ve çoğu gözetim faaliyetini durduracak.

Fed, Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) ve Office of the Comptroller of the Currency normal şekilde çalışmaya devam edecek, çünkü bunlar kongre ödenekleri yerine sektör ücretleri ile finanse ediliyor.

Sektör tarafından finanse edilen bir aracılık gözetim kurumu olan Finans Endüstrisi Düzenleme Kurumu (FINRA) faaliyet göstermeye devam edecek.

Hazine Bakanlığı borç ihraç etmeyi ve hükümetin nakit pozisyonunu yönetmeyi sürdürecek.

Ekonomik veriler

Politika yapıcılar ve yatırımcılar için kritik öneme sahip istihdam ve enflasyon raporları da dahil olmak üzere önemli ABD ekonomik verilerinin yayınlanması askıya alınacak.

Vergi tahsilatı

İç Gelir Servisi (IRS) vergi beyannamelerini incelemeyi ve denetlemeyi ve vergi mükelleflerinin sorularına yanıt vermeyi durduracak. Enflasyon Azaltma Yasası kapsamında yeşil enerji vergi kredilerinin işlenmesi gibi otomatik vergi tahsilatı devam edecek. Kurumun 90,000 çalışanının yaklaşık üçte ikisi işten çıkarılacak.

Afetle mücadele

Federal Acil Durum Yönetim Ajansı (FEMA) afet yardım fonlarının tükenmesi riskiyle karşı karşıya kalacak. Ajans, kasırga ve orman yangını sezonlarında daha acil yardımlar için elinde para tutmak amacıyla bazı uzun vadeli kurtarma projelerine yapılacak ödemeleri şimdiden erteliyor.

Eğitim

Kurumun 2021 planına göre, Pell Grants ve öğrenci kredileri ödenmeye devam edecek, ancak Eğitim Bakanlığı çalışanlarının çoğu izne çıkarılacağı için kesintiye uğrayabilir.

Bakanlık, uzun süreli bir kapanmanın okullara, üniversitelere ve diğer eğitim kurumlarına yapılan yardımları "ciddi ölçüde azaltabileceğini" söylüyor. Ayrıca yılın ilerleyen dönemlerinde verilmesi gereken fonlar da gecikebilir.

Su yolları

ABD Ordusu Mühendisler Birliği kilitleri, barajları ve taşkın kontrol tesislerini işletmeye devam edecek Çalışanların çoğu işten çıkarılmayacak.

Çocuk bakımı

Beyaz Saray'a göre, düşük gelirli ailelerden gelen 10,000 çocuk Head Start okul öncesi programına erişimini kaybedecek.

Küçük işletme desteği

Küçük İşletmeler İdaresi yeni kredi veremeyecek, ancak doğal afetlerden zarar gören işletmelere yönelik krediler devam edecek.

Tarım

Et ve yumurta denetimleri devam edecek, ancak bazı laboratuvar hizmetleri kesintiye uğrayarak hayvan hastalıklarıyla mücadeleyi zorlaştıracak. Mahsul sigortası etkilenmeyecek, ancak bazı kredi programları etkilenecek. Araştırma, koruma ve kırsal kalkınma programları durdurulacak.

İşçi hakları

Beyaz Saray'a göre, işyeri güvenlik denetimleri sınırlandırılacak ve haksız ücret uygulamalarına yönelik soruşturmalar askıya alınacak.

Ulusal Çalışma İlişkileri Kurulu'nun (NLRB) 2022 planına göre 1.200 çalışanının neredeyse tamamı işten çıkarılacağı için iş uyuşmazlıklarında arabuluculuk yapma kabiliyeti kısıtlanacaktır.

Konut

Toplu konut ve düşük gelirli konut yardımı için aylık sübvansiyonlar risk altında olacak. Federal Konut İdaresi sigortalı ipotekleri desteklemeye devam edecek ve Ginnie Mae ikincil ipotek piyasasını desteklemeyi sürdürecek. Kırsal bölgelerdeki yeni ev alıcıları Tarım Bakanlığı'ndan kredi alamayacak.

Beyaz Saray

2018-2019 kapanma döneminde Beyaz Saray, Başkanın Yürütme Ofisi'ndeki 1.800 personelden 1.100'ünü işten çıkardı. Ulusal Güvenlik Konseyi gibi bazı ofisler tam güçle çalışmaya devam ederken, Yönetim ve Bütçe Ofisi (OMB) gibi diğer ofisler keskin bir şekilde küçültüldü.

Beyaz Saray'daki izinler Temsilciler Meclisi'ndeki Cumhuriyetçilerin Demokrat Partili Başkan Joe Biden hakkında yürüttükleri azil soruşturması için bilgi edinmelerini zorlaştırabilir.

ABD Anayasası, başkanın maaş almaya devam edeceğini belirtiyor.

Posta hizmetleri

ABD Posta Hizmetleri, finansman için Kongre'ye bağlı olmadığından bu durumdan etkilenmeyecek.

İlgili Haberler