Bir dönem sona erdi Ford Fiesta dönemi resmen kapandı

Bir dönem sona erdi Ford Fiesta dönemi resmen kapandı

Son Ford Fiesta'nın Cuma günü üretim bandından inmesiyle bir dönem sona erdi.

A+A-

Fiesta 50'den fazla ülkede satıldı ve 1976'dan bu yana 22 milyondan fazla araç üretildi, ancak Cuma günü son yeni araç üretildi. Otomotiv devi, önemine atıfta bulunarak son iki Fiesta'yı elinde tutacak ve bunları İngiltere ve Almanya'daki araç filolarına yerleştirecek.

Ford sözcüsü yaptığı açıklamada "Avrupa'daki Ford olarak hızla elektrikli bir geleceğe geçiş yapıyoruz" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu geçişin bir parçası olarak, Fiesta'nın Almanya'nın Köln kentindeki üretimi 7 Temmuz 2023'te durduruldu ve Köln Elektrikli Araç Merkezi'nde yeni bir dönem başlayacak".

Ford, geçen yıl yaptığı bir duyuruda, kendine özgü bir tasarıma sahip daha küçük bir otomobil olan Fiesta'nın üretiminin durdurulacağını söyledi.

Firma bir elektrifikasyon stratejisi izliyor ve daha önce Avrupa'daki tüm binek araç yelpazesinin 2026 ortasına kadar "sıfır emisyon kapasitesine sahip olacağını" söylemişti. Firma, 2030 yılına kadar Avrupa'da tamamen elektrikli bir ürün gamını hedefliyor.

Bu hamleler, Avrupa'daki ülkelerin fosil yakıt kullanan araçlardan uzaklaşmaya çalıştığı bir dönemde geldi.

Örneğin İngiltere, 2030 yılına kadar yeni dizel ve benzinli otomobil ve kamyonetlerin satışını durdurmak istiyor ve 2035 yılından itibaren tüm yeni otomobil ve kamyonetlerin sıfır egzoz emisyonuna sahip olmasını zorunlu kılacak.

Birleşik Krallık'ın 31 Ocak 2020'de ayrıldığı Avrupa Birliği de karayolu taşımacılığından kaynaklanan emisyonları azaltmayı hedefliyor.

GlobalData otomotiv analisti David Leggett, CNBC'ye e-posta yoluyla gönderdiği yorumda, "Avrupa'da kompakt SUV'lara doğru bir pazar kayması" olduğunu söyledi ve ekledi:

"Ford'un durumunda, küçük hatchback'ler yerine daha yüksek marjlı Puma'yı satmayı tercih edecektir. Ford Focus da 2025 yılında Avrupa bayilerinden kalkacak."

Leggett, model hatlarının rasyonelleştirilmesinin kısmen "elektrikli modellere daha fazla yatırım yapılması ihtiyacını" yansıttığını savundu.  

Leggett "Pandemiyi takip eden küresel yarı iletken kıtlığı da, üreticilerin fabrikalardan çıkmak için daha yüksek marjlı modellerine öncelik vermesiyle bu eğilimi hızlandırdı" dedi.

"Fiesta gibi küçük hatchback'lerin marjları oldukça düşük" diyen Leggett sözlerini şöyle sürdürdü: "Hacimler düşer düşmez, hızlı bir şekilde sürdürülemez hale gelebilirler."

Leggett ayrıca rekabetin yoğunlaşmasına da değinerek bir "Çin elektrikli araç dalgasının" yolda olduğunu belirtti ve şunları söyledi:

"Kısacası, Fiesta gibi bir model yelpazesini yenilemek için yatırım yapılmasını gerektirecek gerçek bir durum yok. Focus gibi o da güneşli günlerini yaşadı. Yine de Ford için harika bir otomobildi."  

İlgili Haberler