Bitcoin yıl sonuna 100 bin doları aşabilir

Bitcoin yıl sonuna 100 bin doları aşabilir

Ekonomist Timothy Peterson yakın zamanda yaptığı bir analizde, Bitcoin'in büyüme hızındaki zorlanmasının BTC fiyatının yıl sonuna kadar 100.000 $'a yükselebileceğine işaret ettiğini öne sürdü.

A+A-

Blok zincirinde yeni bir blok çıkarmanın ne kadar zor olduğunun bir ölçüsü olan Bitcoin'in zorluk derecesi, blokların yaklaşık her 10 dakikada bir eklenmesini sağlamak için her iki haftada bir ayarlanır. Bu ölçüm daha fazla madenci ve işlem gücü ile artarken, madenciler ayrıldığında azalır. Bitcoin'in merkezi olmayan yapısı ve otomatik, şeffaf zorluk ayarlamaları, herhangi bir varlığın onu manipüle etmesini önler.

Peterson'a göre Bitcoin'in zorluğu fiyatıyla yakından ilişkili. Zorluk arttıkça, kazılan Bitcoin başına enerji maliyeti de artar ve madencileri elektrik ve donanım masraflarını potansiyel ödüllere karşı dengelemeye zorlar. Yüksek Bitcoin fiyatları bu maliyetleri makul hale getirerek zorluk derecesi artsa bile madenciliği karlı hale getirir. Tersine, bir fiyat düşüşü bazı madencileri çıkmaya zorlayarak hesaplama gücünü ve zorluğu azaltabilir.

Peterson'a göre, Bitcoin fiyatı ile zorluk derecesi arasında bir geri bildirim döngüsü var. Daha yüksek fiyatlar daha fazla madenciyi çekerek zorluğu artırır ve bu da daha yüksek fiyatları destekleyebilir. Tersine, daha yüksek zorluk ve buna bağlı maliyetler madencileri verimliliği artırmaya ve ağ güçlendikçe daha yüksek fiyatları desteklemeye iter. Piyasa, enerji maliyetlerinin Bitcoin fiyatı ile dengelendiği bir denge için çabalar.

Bu dinamikler ve mevcut eğilimler göz önüne alındığında Peterson, Bitcoin fiyatı için makul bir yılsonu aralığının 60.000 ila 90.000 $ olacağını tahmin ediyor. Yüksek zorluk seviyesi, daha yüksek fiyatları destekleyen sağlam bir ağ güvenliğine işaret ederken, enerji maliyetleri de bir fiyat tabanı sağlıyor. Bununla birlikte, artan benimseme potansiyeli ve olumlu piyasa duyarlılığı, fiyatı daha da yükseğe, 100.000 $'a doğru itebilir.

Yatırım tavsiyesi değildir.

İlgili Haberler