BMW müşterilerini uyardı: Derhal park edin, araçları kullanmayın!

BMW müşterilerini uyardı: Derhal park edin, araçları kullanmayın!

Alman otomobil üreticisi, bazı araçlarının çok tehlikeli hava yastıklarıyla donatılmış olması nedeniyle binlerce ABD'li müşterisini uyardı.

A+A-

Çoğu otomobil üreticisi gibi acil ve karmaşık olan elektrikli araçlara geçiş sürecine odaklanan BMW, bazı modellerini satın almış olan binlerce tüketici için bir uyarı yayınladı. Otomobil üreticisi, 2000-2006 yılları arasında üretilen 90.000 BMW modelinin sahiplerinden bu araçları artık kullanmamalarını istedi. Çünkü bu araçlar Japon ekipman üreticisi Takata tarafından üretilen tehlikeli ve kusurlu hava yastıklarıyla donatılmış durumda.

'Derhal Park Edin'

ABD Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi (NHTSA) tarafından yapılan açıklamaya göre "BMW bugün bir 'Araç Kullanmayın' uyarısı yayınladı. Açıklamaya göre, "Bu araçların sahipleri araçlarını derhal park etmeli ve daha fazla bilgi için BMW ile irtibata geçmeli."

NHTSA'nın açıklaması şöyle:: "ACİL: Bu araçlardan birine sahipseniz ve hala açık bir Takata hava yastığı geri çağırması varsa, geri çağırma tamamlanana kadar aracınızı kullanmayın. Bu geri çağırma için yedek parçalar şu anda ücretsiz olarak temin edilebilir."

BMW, bu sorundan etkilenen araçların 17 ila 22 yaşında olduğunu ve araç yolcuları için riskin "korkunç" olduğunu söyledi. Duyurusu yapılan araçlarda geri çağırma kapsamındaki en eski Takata hava yastıkları bulunuyor. Bunların bir çarpışma sırasında arıza yapma olasılıkları son derece yüksek. Otomobil üreticisi, şişiricilerin patlaması halinde, sürücülerin veya yolcuların yüzlerine doğru fırlayan metal parçaların onları öldürebileceği veya hayatlarını altüst edecek ciddi yaralanmalara yol açabileceği konusunda uyardı.

NHTSA Başkan Yardımcısı Sophie Shulman ise konu ilel ilgili olarak şunları söyledi: "Eğer 2000-2006 model yıllarına ait geri çağrılan bir Takata hava yastığına sahip bir BMW'niz varsa, derhal ücretsiz olarak tamire götürün. Bu hava yastıkları artık 20 yaşında ve her geçen gün daha da tehlikeli hale geliyor; küçük bir çarpışmada bile patlayabilir."

BMW  ve NHTSA'ya göre, bu geri çağırma kapsamındaki araçlar için ABD'de yedek parçalar şu anda ücretsiz olarak temin edilebiliyor. NHTS, araç sahiplerinin acilen araçlarının açık bir Takata hava yastığı geri çağırması olup olmadığını kontrol etmelerini istedi. 

Geri çağırma kapsamındaki modeller arasında şunlar yer alıyor: 2000-2006 BMW 3 Serisi (E46) M3 dahil, 2000-2003 5 Serisi (E39) M5 dahil ve 2000-2004 X5'ler (E53) Takata tarafından üretilen belirli sürücü ön hava yastığı şişiricileri ile donatılmış olanlar.

Takata iflas etmişti

Son yıllarda ABD'de başarısız Takata hava yastıkları nedeniyle en az 70 milyon araç - dünya çapında 100 milyon - geri çağrıldı. 2000 yılında Takata, hava yastıklarında yeni bir kimyasal madde olan amonyum nitratı kullanmaya başladı. Bu madde, kazalar sırasında hava yastığını şişirmek için kullanılan bir gübre idi. Ancak amonyum nitrat, sıcaklık ve nemin uzun süreli etkisine maruz kalması durumunda bozulabiliyor. Bu sürecin olası sonucu olarak hava yastığını tetiklemek için gerekenden daha güçlü, zamansız bir patlama meydana geliyordu. Direksiyon simidi veya gösterge panelinin parçaları araç sürücülerini ve yolcularına çarparak yaralıyor veya öldürüyordu.

Bu haber toplam 873 defa okunmuştur
İlgili Haberler