Boeing hisseleri neden düşüyor?

Boeing hisseleri neden düşüyor?

Boeing hisseleri , Federal Havacılık İdaresi'nin (FFA) altı haftalık denetimiyle ilgili ayrıntıların ortaya çıkmasının ardından düşüşe geçti .

A+A-

Boeing hisseleri , Federal Havacılık İdaresi'nin havacılık devi üzerindeki altı haftalık denetimiyle ilgili ayrıntıların ortaya çıkmasının ardından Salı günü erken saatlerde yeniden düşüşe geçti .

Bu operasyon , 5 Ocak'ta Alaska Air tarafından işletilen bir uçuşta 737 MAX 9'un acil durum kapı fişinin havada patlamasından sonra gerçekleştirilmişti .

Boeing'in FAA tarafından gerçekleştirilen 89 ürün denetiminden 33'ünde başarısız olduğuna işaret eden denetim bulgularına ilişkin bir inceleme, Pazartesi günü New York Times tarafından yayınlandı .

Yatırımcılar denetimin Boeing'e olumlu bir bakış açısı getirmediğini biliyordu. 4 Mart tarihli FAA haber bülteninde kalite kontrol sorunlarının "birden fazla örneğine" dikkat çekildi. Öte yandan FAA yöneticisi Mike Whitaker'in bazı denetim bulgularını yeniden gözden geçirdiği ve evrak işleri, araç yönetimi ve sipariş çalışmalarıyla ilişkili sorunlar tespit ettiği ifade ediliyor.

FAA, New York Times'ın raporuyla ilgili yorum talebine hemen yanıt vermedi. Boeing şu açıklama yapıldı. "FAA denetimine, kalite  ve son uzman paneli raporuna dayanarak, güvenliği ve kaliteyi güçlendirmek ve müşterilerimizin ve yolcularının güvenini oluşturmak için acil değişiklikleri uygulamaya ve kapsamlı bir eylem planı geliştirmeye devam ediyoruz. ”

AeroDynamic Advisory Genel Müdürü Richard Aboulafia ise "Tüm bunlar oldukça büyük bir soruna yol açıyor" dedi.

Şirketin pazar payı, itibar ve düzenleyici kurumlarla ilişkiler açısından konumu kötüleşiyor

Montaj sorunları Boeing hisseleri üzerinde baskı yaratmaya devam ediyor. Hisseler pazartesi günü %3 düştükten sonra piyasa öncesi işlemlerde %1,4 düşüşle 189,90 dolardan işlem gördü. S&P 500 ve Nasdaq Composite vadeli işlemleri sırasıyla %0,2 ve %0,4 arttı. Salı günkü işlemlerle birlikte Boeing hisseleri bugüne kadar yaklaşık %26 oranında düşüş yaşadı.

Yatırımcıların sorunları Salı günü FAA denetiminde bitmedi. Ayrı bir gelişmede, Southwest Airlines, 2024 yılında 46 Boeing MAX 8 jeti almayı planladığını duyurdu . Bu rakam, daha önce 58 olan beklentilerin altındaydı. Dahası, Southwest artık daha kısa MAX 7 jetlerinden herhangi birinin 2024 yılında teslim edilmesini beklemiyor. Henüz havacılık düzenleyicileri tarafından onaylanmadı.

 

İlgili Haberler