Politika faizini deฤiลtirmeyerek yรผzde eksi 0,1’de bฤฑrakan BoJ, parasal tabanฤฑn yฤฑllฤฑk 80 trilyon yen artฤฑrฤฑlmasฤฑ programฤฑnฤฑ da sabit tuttu.
Japonya Merkez Bankasฤฑ (BoJ), faizlerde ve Getiri Eฤrisi Kontrollรผ Parasal Geniลleme politikasฤฑnda deฤiลikliฤe gitmezken, yurt dฤฑลฤฑ รผlkelerdeki yavaลlamanฤฑn ekonomik faaliyet ve enflasyon gรถrรผnรผmรผ รผzerindeki etkilerinin ekim ayฤฑnda inceleneceฤi mesajฤฑnฤฑ verdi.
BoJ’un dรผn baลlayan ve bugรผn sona eren para politikasฤฑ toplantฤฑsฤฑnda alฤฑnan kararlar aรงฤฑklandฤฑ.
Buna gรถre, politika faizini deฤiลtirmeyerek yรผzde eksi 0,1’de bฤฑrakan BoJ, parasal tabanฤฑn yฤฑllฤฑk 80 trilyon yen artฤฑrฤฑlmasฤฑ programฤฑnฤฑ da sabit tuttu. Sรถz konusu karar, 2’ye karลฤฑ 7 oy ile alฤฑndฤฑ. Karara karลฤฑ oy kullanan kiลiler ise Goushi Kataoka ile Yutaka Harada oldu.
Karar metninde, Japonya ekonomisinin, ihracat ve รผretimin diฤer รผlkelerdeki yavaลlamadan etkilenmesine karลฤฑn gelirden harcamaya kadar verimli bir dรถngรผ iรงinde ฤฑlฤฑmlฤฑ bรผyรผme trendine devam ettiฤi belirtildi.
Denizaลฤฑrฤฑ รผlkelerde ise yavaลlamanฤฑn sรผrdรผฤรผ, bu nedenle ihracatta bazฤฑ zayฤฑflฤฑklar gรถzlendiฤi aktarฤฑlan metinde, yurt dฤฑลฤฑ kaynaklฤฑ riskler, “ABD makroekonomi politikalarฤฑ ve bunun kรผresel finansal piyasalara etkisi, ticarette korumacฤฑ yaklaลฤฑm ve bunun yansฤฑmalarฤฑ, geliลmekte olan ve emtia ihracatรงฤฑsฤฑ รผlkelerdeki geliลmeler, Brexit ve jeopolitik riskler.” ลeklinde sฤฑralandฤฑ.
Metinde, BoJ’un yรผzde 2 enflasyon hedefine ulaลana kadar Getiri Eฤrisi Kontrollรผ Parasal Geniลleme politikasฤฑna devam edeceฤi vurgusu yinelenerek, ลunlar kaydedildi:
“Hem finansal koลullar hem de ekonomik faaliyet ve fiyat geliลmelerini gรถz รถnรผnde bulundurarak fiyat istikrarฤฑ hedefine ulaลma yรถnรผndeki ivmenin korunmasฤฑ amacฤฑyla gerektiฤinde uygun politika ayarlamalarฤฑ yapฤฑlacaktฤฑr. BoJ, yurt dฤฑลฤฑ ekonomiler de dahil olmak รผzere ekonomik faaliyet ve fiyat geliลmelerindeki belirsizlikler ile planlanan tรผketim vergisi artฤฑrฤฑmฤฑnฤฑn etkilerini dikkate alarak mevcut รงok dรผลรผk seviyedeki kฤฑsa ve uzun vadeli faizleri en az 2020 bahar aylarฤฑna kadar sรผrdรผrmeyi hedeflemektedir.
Son zamanlarda, yurt dฤฑลฤฑ ekonomilerde yavaลlamalarฤฑn gรถzlenmeye devam ettiฤi ve olumsuz yรถndeki risklerinin arttฤฑฤฤฑ gรถz รถnรผne alฤฑndฤฑฤฤฑnda, banka, fiyat istikrarฤฑ hedefine ulaลma momentumunun kaybedilme ihtimaline daha fazla dikkat etmenin gerekli olduฤuna karar verdi. Bu durumu gรถz รถnรผnde bulundurarak, banka beklentilerini gรผncelleyeceฤi bir sonraki kurul toplantฤฑsฤฑnda ekonomik faaliyet ve enflasyon gรถrรผnรผmรผne iliลkin geliลmeleri yeniden inceleyecektir.”
BoJ’un bir sonraki para politikasฤฑ kurulu toplantฤฑsฤฑ, 30-31 Ekim’de gerรงekleลtirilecek.







