Powell'dan kritik açıklama: Haziran'da faiz artırımı olacak mı?

Powell'dan kritik açıklama: Haziran'da faiz artırımı olacak mı?

Fed Başkanı Jerome Powell yaptığı son açıklamada enflasyonla olan mücadelenin sürdüğü ancak faiz artırımları noktasında henüz bir netlik olmadığını söyledi.

A+A-

Fed Başkanı Jerome Powell yaptığı açıklamada, merkez bankası yetkililerinin borçlanma maliyetlerindeki geçmiş artışların ve son dönemdeki banka kredi sıkılaştırmasının etkisine ilişkin belirsizliği enflasyonun kontrol edilmesinin zor olduğu gerçeğiyle dengelemeleri nedeniyle ABD faiz oranlarının daha da yükselmesinin gerekip gerekmeyeceğinin hala belirsiz olduğunu söyledi.

Powell'ın üst düzey bir ABD merkez bankası çalışanı tarafından mülakata alındığı bir Fed araştırma konferansında dikkatlice senaryolaştırılmış konuşmalarında Fed başkanı, merkez bankasının artık "toplantı toplantı" karar alacağını yineledi, ancak aynı zamanda bir yıllık agresif faiz artışlarının ardından yetkililerin "dikkatli değerlendirmeler yapmak için verilere ve gelişen görünüme bakmayı göze alabileceklerini" belirtti.

Powell, Washington'daki konferansta düzenlenen bir panelde yaptığı konuşmada, "Şu ana kadar yaptığımız sıkılaştırmanın gecikmeli etkileri ve son bankacılık streslerinden kaynaklanan kredi sıkılaştırmasının kapsamı konusunda belirsizlikle karşı karşıyayız" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu nedenle bugün vereceğimiz rehberlik, enflasyonu %2'ye döndürmek için ek politika sıkılaştırmasının ne ölçüde uygun olabileceğini değerlendirirken izleyeceğimiz faktörleri tanımlamakla sınırlıdır."

Powell ayrıca "Çok fazla ya da çok az şey yapmanın riskleri daha dengeli hale geliyor ve politikamız bunu yansıtacak şekilde ayarlandı" dedi. 13-14 Haziran'da yapılacak politika toplantısı öncesinde "ek politika sıkılaştırmasının ne ölçüde uygun olacağına dair herhangi bir karar vermedik." sözlerini kaydetti.

ABD'li politika yapıcılar yaklaşan politika kararları konusunda kararsızlıklarını sürdürüyor ve önümüzdeki haftalarda merkez bankasının faiz belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi'ndeki tartışmayı etkileyebilecek önemli istihdam ve enflasyon verileri alacaklar.

Powell şu ana kadarki verilerin "Komite'nin enflasyonu düşürmenin biraz zaman alacağı görüşünü desteklediğini" düşündüğünü söyledi. Örneğin, sıkı işgücü piyasası gibi enflasyonu yüksek tutabilecek bazı faktörlerin, özellikle enflasyonun daha kalıcı olduğu kanıtlanan hizmet sektörlerinde henüz hafiflemediğini belirtti.

Politika yapıcılar, bir sonraki toplantıya ilişkin net bir rehberlik sunma konusunda başka kısıtlamalarla da karşı karşıya. Veriler ne olursa olsun, ABD'nin federal borç tavanı konusundaki siyasi açmazın çözülmemesi halinde Fed'in faiz oranlarını artırması pek olası görünmüyor. ABD'nin borçlarını ödeyememesi durumunda, merkez bankası ekonomi üzerindeki yükü hafifletmek için acil adımlar atmaya bile itilebilir.

LHMeyer kıdemli ekonomisti Kevin Burgett, Powell'ın yorumlarının genel olarak "Mayıs ayındaki toplantı sonrası basın toplantısından çıkardığımız sonuçla tutarlı olduğunu, (FOMC) bir noktada daha fazla sıkılaştırmanın gerekli olup olmayacağından emin olmasa da, komitenin temel durumunun Haziran ayında bir duraklama olduğunu" yazdı.

Bu hafta gerçekten de bazı Fed politika yapıcıları faiz artırımlarına ara verilmesi çağrısında bulundu. Ancak diğerleri daha fazla artış için bastırırken, başkan yardımcısı adayı Philip Jefferson, net bir öneri olmaksızın her iki taraftaki risklere atıfta bulunarak orta bir yolda yürüdü.

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic bu hafta başında, Haziran toplantısında faiz oranlarını sabit tutmaya "meyilli" olduğunu, ancak bu kararın bile gelecek hakkında çok fazla şey söylemeyeceğini söylediğinde havayı yakaladı.

Bostic ayrıca "Bunun bir duraklama olduğunu söyleyebilirim, ancak bir duraklama bir 'atlama' olabilir ya da bir bekleme olabilir," dedi. "Dünyada çok fazla belirsizlik var. Olayların nasıl geliştiğini görmemiz ve neyin gerçek sinyal neyin gürültü olduğunu anlamamız gerekecek ve bu haftadan haftaya değişecek bir şey olacak." sözlerini kaydetti.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler