Borsa, dolar ve altında bugün ne olacak?

Borsa, dolar ve altında bugün ne olacak?

Yapı Kedi Bankası’nın günlük bültenine göre, 8000 direnci aşıldığında BİST 100 Endeksi’nde 8,500-9,000 aralığı piyasanın gündemine girebilir.

A+A-

Yapı Kredi Bankası günlük bülteni şu şekilde;

USD/TL: Dün açıklanan ABD verileri, önceki 2 gün açıklanan ABD verilerinin aksine güçlü geldi. Dolayısı ile piyasadaki iyimserlik baskılandı. USD talebi biraz arttı. Bugün 15:30'da açıklanacak ABD istihdam verisi FED toplantısı öncesi 2 önemli köşe taşından biri. O yüzden piyasa kıymet veriyor. Veri seti beklentilerden sapma gösterirse, sapma yönüne göre USD'yi hareketlendirebilir. Güçlü veri USD'nin güçlenmesini sağlayabilir. Dolar Endeksi 103,65 seviyesine bulunuyor. 103 seviyesi kritik görüyoruz. 103'ün altında USD güç kaybı yaşayabilir. Lokal tarafta, para ve maliye politikalarında atılan adımlar TL lehine hava yaratıyor. OVP bu havanın belirginleşmesini, sürmesini sağlayabilir diye düşünüyoruz. Ana resimde değişim-dönüşüm-sadeleşme süreci devam ediyor. PPK kararı sonrası gözler Orta Vadeli Program'da. OVP'nin Eylül ayının ilk günlerinde açıklanması bekleniyor. Ankara'nın duruşunun daha da belirginleşmesi, TL'nin zayıflamasının önüne geçebilir. Bu sabah 26,70 civarında işlem görüyor. Aşağıda 26,30 ve 26,00; yukarıda 27,00 ve 27,50 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.

TL Tahvil/Bono: Hazine'nin 3 aylık strateji programına göre toplam 218 milyar TL itfaya karşılık, 156 milyar TL borçlanma yapılacak. Eylül ayı finansmanı 11'i ve 18'i ile başlayan haftalarda yapılacak. Eylül ayı için önceki planlamada 74 milyar TL itfaya karşılık 80 milyar TL borçlanma yapılacağı yer almıştı. Yeni planda ise borçlanma tutarı 110 milyar TL oldu. Tahvil faizleri, enflasyon ve enflasyon beklentilerinin oldukça altındalar. Regülasyonlar sadeleştikçe faizler de olmaları gereken yerlere doğru yükselebilir. Merkez Bankası'nın kararı sonrası gözler OVP'de. OVP'nin içeriği lokal varlıklar için önemli bizce. Globalde tahvil faizleri için bugün açıklanacak ABD TÜFE verisi önemli. ABD 10 yıllık tahvil faizi 4,11% civarında işlem görüyor. 2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller sırasıyla -2 baz puan artışla %21,55 ve -yatay- %19,30 ile salı gününü tamamladı.

Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım): 7,900 üzerindeki sıkışık seyir devam ediyor. Perşembe günü sıkışık ve hafif satıcılı bir seyrin etkili olduğu hisse senedi piyasasında BIST100 Endeksinin kapanışı %0,14'lük artışla 7,917 puan seviyesinden yaptığını görüyoruz. Genel olarak baktığımızda ise, dün itibarıyla piyasanın 7,900 seviyesinin üzerinde güçlenmekte zorlandığını söyleyebiliriz. Ancak kapanış itibarıyla 7,900 seviyesinin üzerinde kalınmış olmasını da teknik açıdan değerli buluyoruz. Önümüzdeki süreçte de 7,900 üzerinde daha güçlü bir seyir oluşabilmesi halinde piyasanın yönünü 8,000 bölgesine çevirebileceğini düşünüyoruz. 8,000 bölgesinin aşılabilmesi durumunda da, yeni ve özellikle dalga yapısı açısından oldukça önemli bir hedef direnç konumundaki 8,500/9,000 aralığının piyasanın gündemine girmesi beklenebilir. Aşağı yönde baktığımızda ise, 7,900 desteğinin ardından, 7,750/800 bölgesinin de önemli bir eşik olduğunu söyleyebiliriz. Bu bölgeye doğru kalıcı olmayan sarkmalar yaşanma ihtimalinin bulunduğunu söyleyebiliriz. Ancak, belirtilen destek aralığının kalıcı olarak kırılması halinde genel piyasa için aşağı yönlü ihtimallerin yeniden tartışılmaya başlanabileceğini düşünüyoruz. Bu noktada da, 7,600 ve özellikle de 7,400 bölgesi önemli destekler olarak dikkatimizi çekiyor.

EUR/USD  PCE çekirdek beklentilerle aynı ama önceki verinin üzerinde; haftalık işsizlik başvuruları beklentilerden biraz güçlü geldi. Bu iki ABD verisi ile piyasalardaki 2 günlük iyimserlik yerini hafif negatif tavra bıraktı. Dolar Endeksi 103,65 civarında güne başlıyor. Bugün 15:30 açıklanacak ABD istihdam veri seti öncesi buralarda işlem görebilir. İstihdamın güç kaybetmesi Usd baskının azalmasını sağlayabilir. Aksi halde ise Usd tekrar biraz güç kazanarak hakimiyetini sürdürebilir. ABD verisi öncesi piyasa fiyatlama modunun yatay veya sınırlı olumlu olmasını beklemeyi sürdürüyoruz. Dolar Endeksi'nde 103 seviyesini önemli görüyoruz. 103 altı fiyatlamalarda Euro lehine 103 üstü fiyatlamaları teknik olarak Usd lehine yorumlamayı sürdürüyoruz. Bu sabah 1,084 seviyesindeki paritede 1,08 ve 1,076 seviyeleri gün içi destek; 1,09 ve 1,095 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün ABD verisi öncesi yatay seyir bekliyoruz. Sonrası ise veri setinin sonucuna göre şekillenebilir.

GBP/USD: ABD haftalık işsizlik verisi ve PCE deflatörü piyasaların baskılanmasına yol açtı. Öncesinde daha ılımlı fiyatlama söz konusu idi. Piyasa biraz daha defansif modda ABD istihdam veri setini karşılamaya hazırlanıyor. Güçlü istihdam USD lehine fiyatlamaya yol açabilir. Zayıf gelmesi ise Usd talebini azaltabilir. FED endişeleri azalabilir. Saat 15:30'da açıklanacak veri seti öncesi belirgin fiyat hareketi oluşmayabilir. Dolar Endeksi 103,65 civarında işlem görüyor. Dolar Endeksi 103 eşik seviyesinin üzerinde bulunuyor. Bu sabah 1,266 seviyesinde bulunan paritede 1,261 ve 1,255 seviyeleri gün içi destek; 1,27 ve 1,275 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün ABD verisi öncesi yatay seyir bekliyoruz. Sonrası ise veri setinin sonucuna göre şekillenebilir.

Altın: Dün piyasalarda risk iştahı azaldı. Ancak kıymetli madenler kazanlarını koruma anlamında daha dirayetli oldular. Altın ve gümüş mukayesinde ise altın, gümüşe göre daha defansif idi. Yatırımcılar Powell'dan yeni-farklı bir şey duymadı. O yüzden bugün açıklanacak ABD istihdam veri seti önemli. Eğer veri seti ne oranda bir yön sinyali verirse yatırımcılar da o oranda piyasayı hareketlendirebilir. Kıymetli madenler de harekete katılabilir. Altın, 200 günlük ortalamasından yukarı yönde uzaklaşma çabsı içinde. Kritik seviyelerden daha güvenli seviyelerde ABD istihdam verisini karşılama şansı doğdu. Zayıf istihdam veri seti altın lehine fiyatlamanın sürmesini sağlayabilir. Orta uzun vadeli resimde altın-gümüş yukarı potansiyel taşıyor. Merkez bankalarının ek sıkılaşmayı sonlandırmaları alıcıları iştahlandırabilir diye düşünüyoruz. Altının 200 günlük ortalamanın civarındaki seyri yukarı sinyali veriyor. Şimdilik baskı azalma kaydetse de bugün önemli bir gün. Reel getiri fırsatı oluşan Usd talep görmeye devam ediyor. Dolar Endeksi'nin 103 üstünde kalması da değerli metaller için baskı unsuru. Tahvil faizlerinin aşağı gelmesi de kıymetli madenleri destekleyen bira başka unsur. Bu sabah 1.938 Usd seviyesindeki ons altında 1.930 ve 1.920 Usd seviyeleri gün içi destek, 1.955 ve 1.970 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün ABD verisi öncesi yatay seyir bekliyoruz. Sonrası ise veri setinin sonucuna göre şekillenebilir.

Eurobond: ABD tahvil faizleri dünkü haber akışı ile yataya döndü. Bugün açıklanacak ABD istihdam veri seti yön konusunda belirleyici olabilir. Beklentilerden saptığı ölçüde hareket yaratabilir. Lokal tarafta, ajandada OVP, Şimşek'in yurtdışı sunum programı dikkat çekici bizce. Yabancı yatırımcı ilgisi artabilir. Süreçte ilk durak OVP, yatırımcılara yol göstermesi anlamında OVP önemli bir konumda bulunuyor. ABD istihdam verisi, Türkiye eurobondları için de önemli. CDS 383 ile günü tamamladı. Eurobondlar dün negatif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 23-27 cent; orta vadelilerde 78-83 cent; uzunlarda 96-101 cent arttı. Faizler ise sırasıyla 6,99%, 8,17% ve 8,59% oldu.