BIST 100 endeksi, รถnceki kapanฤฑลa gรถre 12,38 puan artarken, toplam iลlem hacmi 32,1 milyar lira seviyesinde gerรงekleลti.
Bankacฤฑlฤฑk endeksi yรผzde 0,51 ve holding endeksi yรผzde 0,37 deฤer kazandฤฑ. Sektรถr endeksleri arasฤฑnda en fazla kazandฤฑran yรผzde 4,47 ile turizm, en รงok kaybettiren ise yรผzde 0,97 ile metal, ana sanayi oldu.
Analistler, ABD’nin enflasyon verilerinin beklentilerin รผzerinde gerรงekleลmesi sonrasฤฑ, ABD Merkez Bankasฤฑ’nฤฑn (Fed) martta 50 baz puan faiz artฤฑลฤฑna gideceฤi yรถnรผndeki yoฤunlaลan fiyatlamalarฤฑn pay piyasalarฤฑnda satฤฑล baskฤฑsฤฑna neden olduฤunu, BIST 100 endeksinin ise pozitif ayrฤฑลtฤฑฤฤฑnฤฑ belirtti.
Aรงฤฑklanan ลirket bilanรงolarฤฑ nedeniyle hisse ve sektรถr bazlฤฑ ayrฤฑลmalarฤฑn devam ettiฤini aktaran analistler, piyasalar kapandฤฑktan sonra uluslararasฤฑ kredi derecelendirme kuruluลu Fitch Ratings’in Tรผrkiye deฤerlendirmesini aรงฤฑklamasฤฑnฤฑn beklendiฤini anฤฑmsattฤฑ.
Fitch Ratings, 2 Aralฤฑk 2021’deki deฤerlendirmesinde, Tรผrkiye’nin kredi notunu “BB-” olarak teyit etmiล, kredi not gรถrรผnรผmรผnรผ ise “duraฤan”dan “negatif”e รงevirmiลti.
Analistler, piyasalarฤฑn Hazine ve Maliye Bakanฤฑ Nureddin Nebati tarafฤฑndan “Tรผrkiye Ekonomi Modeli” รงerรงevesinde yarฤฑn aรงฤฑklanacak destek, tedbir ve teลvik paketine odaklandฤฑฤฤฑnฤฑ vurguladฤฑ.
Haftaya Avrupa Merkez Baลkanฤฑ (ECB) Baลkanฤฑ Christine Lagarde’ฤฑn aรงฤฑklamalarฤฑ ve ABD Merkez Bankasฤฑ (Fed) Federal Aรงฤฑk Piyasa Komitesi (FOMC) toplantฤฑ tutanaklarฤฑnฤฑn piyasalarฤฑn odak noktasฤฑnda olacaฤฤฑnฤฑ belirten analistler, veri gรผndeminde yurt iรงinde Tรผrkiye Cumhuriyet Merkez Bankasฤฑ’nฤฑn (TCMB), Para Politikasฤฑ Kurulu toplantฤฑsฤฑnda aรงฤฑklayacaฤฤฑ faiz kararฤฑ, tรผketici gรผven endeksi. bรผtรงe dengesi, yurt dฤฑลฤฑnda ise ABD’de sanayi รผretimi, Avro Bรถlgesinde ve Japonya’da bรผyรผme, รin’de enflasyonun รถne รงฤฑkacaฤฤฑnฤฑ ifade etti.
Analistler, teknik aรงฤฑdan BIST 100 endeksinde 1.990 ve 2.030 seviyelerinin destek, 2.070 puanฤฑn direnรง konumunda bulunduฤunu bildirdi.







