Borsada ralli başlıyor mu?

Borsada ralli başlıyor mu?

Borsa İstanbul ve küçük yatımcılar için heyecanlı günler. 2023'ün ilk rallisi nasıl ve ne zaman başlayabilir?

A+A-

2022 yılında Borsa İstanbul’daki yükseliş yüzbinlerce yeni yatırımcıyı hisse senedi piyasasına çekti. BİST 100 Endeksi üst üste rekorlar kırarken borsadaki yatırımcı sayısı 4 milyonu geçti.

2023 yılının ilk günleri ile birlikte Borsa İstanbul’da hava tersine dönmeye başladı. Ekonomik kriz, deprem ve seçim belirsizlikleriyle birlikte borsa yatırımcısı adeta kan ağladı. Ekonomi yönetiminin endeksi tutma çabalarına karşın yatımcıların portföylerinde büyük kayıplar yaşandı.

Özellikle trene son binen küçük yatımcılar büyük hayal kırıklığına uğrarken 2023 yılın ilk çeyreğinde BİST 100 Endeksi yüzde 14.98 değer kaybetti. BİST 30 Endeksi aynı dönemde yüzde 13.37, bankacılık endeksi 12.71, BİST tüm 15.04 düştü. Başka bir ifade ile yatırımcı her 100 TL’sinin yaklaşık 15 TL’sini kaybetti.

2023’ün ilk rallisi

Yılın ilk 3 ayındaki kayıplar telafi edilebilecek mi? Borsada seçim öncesi bir ralli yaşanır mı? Riskler bu kadar artmışken ne yapmalı? Bugünlerde yatırımcıları uykusuz bırakan bu soruların yanıtları seçim sürecinde yaşanacak beklentilerde gizli. Çünkü artık dünyanın en ucuz borsaları arasına giren Borsa İstanbul’da F/K’lar o kadar düşük ki, ‘bu seviyelerden hisse alınmazsa nerden alınır?’ sorusunu sormamıza neden oluyor. Ancak hisse fiyatları ne kadar ucuz olursa olsun, yatırım iştahı oldukça düşük. Yabancı yatımcı oranının yüzde 20’ler civarında olduğu hisse senedi piyasasında küçük yatırımcılar da yılbaşından sonra yaşadıkları kayıplar nedeniyle her yükselişi bir satış fırsatı olarak değerlendiriyor.

Borsada seçim gölgesi

Cumhurbaşkanı adayları Recep Tayyip Erdoğan, Kemal Kılıçdaroğlu, Muharrem İnce ve Sinan Oğan isimleri sadece seçim yarışında değil borsa ve diğer finansal piyasalar da birlikte alınacak. Her bir anket, her bir siyasi girişim piyasaları etkileyecek. Her 2. tur ihtimalini gösterecek anket BİST 100 Endeksi için aşağı yönlü baskıyı artıracak. Uzmanlara göre 2. tur ihtimali arttıkça önce endekste 4500 sonra 4000’e doğru bir hareket gözükebilir.

9 Nisan, MHP ve Borsa

9 Nisan 2023 seçim takvimi için kritik tarih. 9 Nisan’da milletvekili listeleri Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) teslim edilerek partiler seçim kampanyalarına fokuslanacaklar. Yine milletvekili listeleri teslim edilmesiyle birlikte ittifak partilerinin milletvekillerinde nasıl bir işbirliği içinde olacakları da netleşmiş olacak. Örneğin MHP’nin kendi logosuyla seçime girip girmemesi. Bu konu seçim ile beklentilerin oluşmasında kritik noktalardan bir olacak. Doğal olarak MHP’nin bu kararı borsa üzerinde de etkili olacak.

Milletvekili listelerinin netleşmesiyle birlikte hızlanacak kampanyaların ardından hisse senedi piyasalarının da hareketlenmesi bekleniyor. Borsada bir ralli beklentisi de bunlardan biri. Piyasa uzmanları borsada 4 milyonun üzerinde yatırımcının bulunduğunu bunun da aileleri ile birlikte 16 milyonluk bir kesime denk geldiğini ve iktidarın bu kadar büyük kitleyi dikkate alamamasının mümkün olmadığını ifade ediyorlar. 6 Şubat Depremi’nin ardından BES ve Varlık Fonu ile borsaya destek çıkan iktidarın benzer girişimlerde bulunabileceğini ifade ediyorlar.

Dolar kurunu tutmak için ekonomi yönetimin tam saha pres uyguladığını vurgulayan uzmanlar, ekonomide iyimser bir havanın sadece borsa üzerinden oluşturma imkanı kaldığını, anketlerin de seçimleri ilk turda 14 Mayıs’ta bitmesini işaret etmesi halinde 6000’ler doğru yeni bir rallinin yaşanabileceğini ifade ediyorlar.

14 Mayıs seçimleri için geri sayım başladı. Bu yazı yazıldığında seçime 41 gün 16 saat 31 dakika vardı Borsa İstanbul ve küçük yatımcılar için oldukça heyecanlı günler başladı.

İlgili Haberler